Best Practices

Interviews met mensen uit de bouw op basis van de drie kernwaarden: verantwoordelijkheid, leiderschap, samenwerking. Best practices waarin het niet tot een incident is gekomen, maar op tijd een oplossing is bedacht.

Dwarsligger veroorzaakt ernstig voetletsel

Een medewerker van BAM Infra Rail is ernstig gewond geraakt aan zijn voet doordat een betonnen dwarsligger van een stapel viel. Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld. Hij heeft een gebroken hak en middenvoetsbeentje. Hoe kon dit gebeuren?

Medewerker bijna verdronken bij werk in besloten ruimte

Een medewerker raakt bij het werk te water in een besloten ruimte onder een busbaan. De veiligheidskundige en uitvoerder bespreken de risico’s en maatregelen vooraf, maar tijdens het werk moet een tweede ruimte worden betreden. Betrokken medewerkers schatten de diepte van het water achter de damwand op circa 50 cm, maar blijkt 2 meter te zijn.

Steekvlam bij aansteken 'oude' gaskachel

Een monteur heeft op een adres de oude gas en elektrameter verwisseld. Toen hij de gaskachel opnieuw wilde aansteken, lukte dat niet direkt. Na verschillende pogingen en hulp van een collega gingen de branders ineens wel aan en ontstond direct een korte steekvlam. De monteur zat op zijn knieën voor de open kast en liep brandletsel op.

Vervoer gevaarlijke stoffen in bedrijfsbusjes

Tijdens een vervoerscontrole door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werden in een bedrijfsbusje een gasfles en jerrycans diesel aangetroffen. Ook stond er een troxler, een apparaat met een radio actieve bron. Alleen de troxler was goed vastgezet, de overige voorwerpen niet. 

Verkeersveiligheid bij tijdelijke in-/uitritten

Tweemaal vond een borsing plaats op de openbare weg nabij een tijdelijke in-/ uitrit van het bouwterrein. Beide ongevallen vertoonden overeenkomsten. Uit het uitgevoerde ongevalsonderzoek komen meerdere leerpunten naar voren voor bouwwegen en in-/ uitritten.

Hergebruik eenmalige hijsbanden

Een medewerker was aan het werk toen hij  hijsbanden zag liggen. Het was niet de eerste keer dat hij hijsbanden voor eenmalig gebruik op het bouwterrein zag rondslingeren of in hergebruik zag. Alleen weggooien hielp dus niet.

Monteur komt onder stroom te staan

Bij werkzaamheden in een gebouw waarbij de bestaande elektrische installatie werd vernieuwd, kwam een van onze monteurs onder 6000 Volt te staan. 

Met kettingzaag in voet gezaagd

Recent heeft zich een ongeval voorgedaan op een project waarbij een hard houten balk op maat werd gezaagd. De houten balk lag op de grond en het slachtoffer hield de balk met zijn voet op zijn plaats. Bij het zagen kwam de tip van de zaag in zijn voet terecht. De wond moest in het ziekenhuis gehecht worden.

Hefmechanisme onverwacht in beweging

Op een kade bedoeld voor veerboten, bevinden zich twee hefbruggen welke door een hefinstallatie in een toren op en neer kunnen bewegen. Tijdens het schoonmaken verzet één van de schoonmakers een ijzeren staaf die in de weg staat. Plotseling begint het hefmechanisme te draaien.

Aanwezigheid Chroom-6 in verflagen

In oude verflagen van onder meer stalen kunstwerken en overige stalen objecten zoals bijvoorbeeld portalen, stalen binten en balken, kan Chroom-6 aangetroffen worden. Oude verflagen worden vaak overgeschilderd, daarom is het mogelijk dat Chroom-6 voorkomt op stalen kunstwerken en overige metalen delen.

Aanrijding graafmachine met fietser

BAM Infra reconstrueert een weg midden in een woonwijk, afgezet conform CROW 96b. Dichtbij het werk staat een school. Op het werk is een medewerker met een graafmachine bezig met profileren. Hij rijdt een stukje achteruit. Een negenjarige scholier op de fiets rijdt over het naastliggende pad en ziet een kortere weg.

Uitbreken hijsvoorziening

Opdrachtgever heeft aangegeven geen hijsvoorziening in het loopvlak van de trede te willen zien waarop besloten is deze in de optrede te plaatsen. Om voldoende sterkte te garanderen wordt om de hijsvoorziening heen een extra uitbreekwapening aangebracht. Uit onderzoek is gebleken dat deze uitbreekwapening (waarschijnlijk tijdens het storten) is verschoven.

Wegglijdende ladders

Opnieuw zijn er ongevallen door wegglijdende ladders op een gladde ondergrond met ernstig letsel tot gevolg...

Blikseminslag

Tijdens naderend onweer werd er beton gestort met een mobiele kraan. De bliksem sloeg in op de mast van de kraan. Via de hijskabel, de betonkubel en de persoon die de kubel vasthield, werd de elektrische lading naar de aarde geleid. De persoon is een poosje versuft geweest maar houdt er gelukkig geen gevolgen aan over.

Omgevallen steiger

Bij restauratiewerkzaamheden bleek de werkvloer in de steiger te hoog voor het plafondschilderwerk. Om deze te laten zakken werden de verankeringen losgehaald en de voetspindels ingedraaid. Daardoor werd de stalen steiger van ca. 10 x 10 m instabiel en is deze omgevallen.

Omgevallen gevelelementen

Op het project worden prefabbeton gevelelementen aangeleverd in een stalen (opslag)bok. Tijdens het uithijsen van een element zijn de andere opgeslagen elementen omgevallen. Gevolg een beschadigd element en een onbruikbare schuifladder.

Initiatiefnemers

Over de code

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Lees verder.