Generieke Poortinstructie GPI 2.0 live

Geplaatst: 19.09.19

Op 16 september 2019 is de vernieuwde versie van de Generieke Poortinstructie GPI 2.0 live gegaan. Ook de website www.gpi.nu is verbeterd. Hiermee is tegemoetgekomen aan een groot aantal wensen van betrokken partijen.

Sinds 1 januari 2018 is de GPI online. Deze is inmiddels door een groot deel van de bouwsector gevolgd. Op basis van feedback en suggesties hebben we de bestaande GPI én GPI-website verbeterd. De GPI is een initiatief van de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Overzicht van de opvallendste veranderingen

Inhoudelijk

  1. De instructieanimaties van de GPI 1.0 zijn veranderd waar dat nodig was. Er zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd, bijvoorbeeld onderwerpen die met transport te maken hebben of met omgevingshinder.

  2. Er zijn nog steeds 3 GPI’s (passend bij B&U, Infra of Installatie). Kies de GPI die het beste bij je werkzaamheden past. Je hebt met elke GPI toegang tot elke bouwlocatie.

  3. De introductievideo heeft een nieuw ‘bouwslachtoffer’.

  4. De Instructievragen uit de GPI 1.0 zijn vervangen door nieuwe vragen. Deze vragen gaan niet meer per se over de inhoud van de animaties, maar zijn ‘dilemmavragen’ (wat zou jij doen als…?’). Nadat je hebt geantwoord, zie je ook wat je collega’s voor antwoord gaven. Het doel is om je nog meer bewust te maken van jouw veiligheidsgedrag.

  5. De toetsvragen zijn vrijwel allemaal vernieuwd. Ze zijn meer op de praktijk gericht dan in de toets van GPI 1.0.

  6. Het aantal talen is teruggebracht naar 6 (Nederlands, Pools, Engels, Duits, Roemeens en Turks). Uit onderzoek bleek dat de overige talen nauwelijks werden gebruikt.

Certificaat

Het certificaat bevat een kopie van het certificaat op bankpasjesformaat om uit te knippen. 

Daarnaast bevat het certificaat een QR-code. Deze QR-code is te scannen met een algemene QR-code-scannerapplicatie die te verkrijgen is via de AppStore en PlayStore. Met deze QR-code zie je direct hoe je in het GPI-register staat.


Website

De navigatie van de website is versimpeld en sluit beter aan bij de doelgroepen (kandidaat, bedrijf | zzp’er en bezoeker). Zo is bijvoorbeeld de omgeving van de kandidaat overzichtelijker gemaakt.

Volgende release

 De volgende release komt 4 november 2019.

Bron: Nieuwsbericht GPI 2.0, live gegaan op 16 september 2019 (Stuurgroep GPI en Explain)

Generieke Poortinstructie GPI 2.0 live

Ondertekenaars

Over de code

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Lees verder.