Veilig werken verplicht in aanbestedingen

Geplaatst: 11.07.19

Rijksopdrachtgevers rekenen af met dodelijke ongevallen: veilig werken verplicht in aanbestedingen

(Interview Koene Talsma, voorzitter Kerngroep GCVB, artikel Cobouw, juli 2018)

Op bouwprojecten van het Rijk kwamen de afgelopen drie jaar zeker zes bouwvakkers om het leven. Grote bouwers en rijksopdrachtgevers beloven beterschap. Vanaf 2021 wordt veilig werken een vast criterium bij aanbestedingen. “Dit is een doorbraak.”

“We doen niet meer cynisch over veilig werken”, signaleert Koene Talsma, voorzitter van de zogenoemde Kerngroep. Precies ook daarom is er nu zicht op het meenemen van veiligheid in aanbestedingen. Vanaf 2021 is het zo ver.

Veiligheidsladder

Lange tijd wilde de sector er niet aan. Nu viel de weerstand mee. “Het initiatief komt van het Rijksvastgoedbedrijf dus daar was het snel voor elkaar. Rijkswaterstaat en de grote bouwbedrijven die meedoen, volgden vorig jaar.”Het heeft alles te maken met de manier van belonen. Om gehoor te geven aan de aanbeveling van de OVV maken de betrokken partijen dankbaar gebruik van de Veiligheidsladder, een instrument dat zich volgens Talsma heeft bewezen in de spoorsector. “De veiligheid is daar met sprongen verbeterd. Het verzuim – langer dan 24 uur – daalde flink, en in tien jaar tijd kwam er slechts één baanwerker om het leven. Ja, dat helpt. De sector is vertrouwd met de Veiligheidsladder. Het systeem zet ook erg in op houding en gedrag, dat vinden alle bouwbedrijven er goed aan. Daarnaast sluit de aanpak aan op het internationale ‘Hearts & Minds’, dus ook buitenlandse partijen kunnen hier relatief eenvoudig mee uit de voeten.”

Een ladder? Zorgt die voor minder doden? Talsma denkt oprecht van wel. “Toen ik nog bij Dura Vermeer zat (Lid Raad van Bestuur), zag ik hoe collega-directeuren veranderden. Dankzij die ladder werden zij zich steeds meer bewust van gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan op bouwplaatsen.”

Lees het complete artikel in Cobouw

Meer informatie over Veiligheid in Aanbesteding

Veilig werken verplicht in aanbestedingen

Ondertekenaars

Over de code

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Lees verder.