• Actueel
  • Samen aan de slag voor meer veiligheid

Samen aan de slag voor meer veiligheid

‘Een veilige sector!’ Met die eenduidige ambitie slaan Bouwend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) de handen in een. De drie partijen willen met concrete acties een cultuurverandering op gang brengen om de sector veiliger te maken en daarmee aantrekkelijker om in te werken. Bouwend Nederland zet veiligheid extra op de kaart met de campagne ‘Bewust Veilig, Iedere Dag’, Rijksvastgoedbedrijf doet dit met de ‘Veiligheidsladder’ en GCVB met de ‘Generieke Poortinstructie’.

Jaarlijks gebeuren er te veel ongelukken in de bouw- en infrasector, stellen de drie initiatiefnemers vast. “We staan helaas nog steeds in de top 3 van meest onveilige sectoren. Dat kan niet meer, dat willen we niet meer en dat accepteren we niet meer.” De ambitie van de drie partijen is simpel: een veilige sector! “Een sector waar iedereen die de bouwplaats betreedt, ook gezond en veilig weer weggaat.” Een cultuurverandering is volgens de initiatiefnemers nodig om de sector veiliger én daarmee aantrekkelijker te maken. “Samen zetten we veiligheid met concrete acties op de kaart. Zodat we een open cultuur krijgen. Een cultuur waarin er ruimte is om incidenten te melden, situaties bespreekbaar te maken en van elkaar te leren.”

Bewust Veilig, Iedere Dag

Met de meerjarige campagne ‘Bewust Veilig, Iedere Dag’ wil Bouwend Nederland veiligheid nog beter op de kaart zetten in de bouw- en infrasector. “Wat we willen bereiken? Minder ongelukken, minder letsel en minder verdriet,” licht Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen toe. De campagne biedt werkgevers handige tools om veiligheid iedere dag een plek te geven in de bedrijfsvoering, zoals met posters voor op de bouwplaats en informatie over het creëren van een veiligheidscultuur. Ook wordt er gestreefd naar verbinding met andere initiatieven en initiatiefnemers. Zo krijgt ‘Bouwspraak’ ook een plek in de campagne. Hiermee spreekt iedereen op de bouwplaats dezelfde ‘veiligheidstaal’ waardoor de communicatie verbetert en ongelukken kunnen worden voorkomen. “We geloven dat we samen verantwoordelijk zijn. Daarom maken we samen werk van veiligheid. Om samen veel persoonlijk leed te voorkomen”, benadrukt Verhagen.

Generieke Poortinstructie

De Generieke Poortinstructie van GCVB is bedoeld voor het creëren van één toegangssysteem voor alle bouwplaatsen. Dura Vermeer-bestuurder Theo Winter namens GCVB: “Wij vinden dat het basisniveau van veiligheid omhoog moet en dat wordt door deze poortinstructie gewaarborgd. Daarnaast willen wij eenduidigheid bereiken in vorm en voorschriften op alle projecten, zodat iedereen dezelfde veiligheidstaal spreekt en elkaar begrijpt.” Met de poortinstructie speelt de Governance Code in op de situatie waarbij op de meeste bouwplaatsen dezelfde algemene veiligheidseisen gelden. “Een aparte veiligheidsinstructie voor elke bouwplaats afzonderlijk kost dus onnodig veel tijd”, verduidelijkt Winter. De poortinstructie is al beschikbaar, met ook een introductiefilm en een instructie met oefen- en toetsvragen. Wie de instructie met succes heeft gevolgd, krijgt direct het veiligheidscertificaat. Dit geeft een jaar lang toegang tot alle bouwplaatsen waar de Generieke Poortinstructie wordt gevraagd. Op projecten met specifieke risico’s worden aanvullende instructies gegeven. De poortinstructie zal generiek ingevoerd zijn op 1 april 2019 bij de deelnemers aan de Governance Code.”

Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder is ontwikkeld om de veiligheidscultuur van een bedrijf in beeld te brengen. “Het betreft een ladder met verschillende stadia van veiligheid waarmee de mate van veiligheidsbewustzijn en het bewust veilig handelen van een aannemer kan worden gemeten”, legt directeur-generaal Annet Bertram van Rijksvastgoedbedrijf uit. De gehanteerde stadia veranderen in de tijd mee met nieuwe technieken en inzichten. Zowel de grote opdrachtgevers als aannemers gaan deze Veiligheidsladder toepassen bij aanbestedingen, zodat bouwbedrijven vanaf het moment dat ze aan de slag gaan moeten aantonen op welk veiligheidsniveau ze opereren. Hiermee wordt een basisveiligheid gecreëerd én is het daarna belangrijk, hoger op de ladder te komen. Bertram: “Uiteindelijk willen we gezamenlijk een werkbaar instrument hanteren, zonder te veel regels, maar tegelijkertijd veiligheid wel heel serieus nemen. Veiligheid valt nooit helemaal in regels te pakken. Daarom is dit echt een instrument om veiligheid hoog op de agenda te krijgen, zodat het aantal incidenten op de bouw vermindert.”

Lees het artikel in Cobouw 11-10-2018 (pdf)

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.