Leren van Incidenten

Een 28-jarige medewerker raakte dodelijk gewond bij het lossen van onderdelen van een tijdelijk hoogspanningsportaal in een bouwloods van het netuitbreidingsproject Emden/Ost-Conneforde in Duitsland. TenneT heeft soortgelijke werkzaamheden per direct gestopt bij alle project- en onderhoudswerkzaamheden op TenneT-locaties en projecten in Duitsland en Nederland. Er zijn strikte veiligheidsvoorwaarden en een veiligheidsinstructie opgesteld waaronder de werkzaamheden kunnen worden hervat in de toekomst. Incl. Safety Alerts.

In de ochtend van woensdag 9 maart 2022 werd Heijmans opgeschrikt door een dodelijk ongeval op het werk langs de A16/N3 bij Dordrecht, waar geluidsschermen werden plaatsen. Bij het ongeval viel het bovenste deel van de makelaar van een Vermeer 1200 machine op het slachtoffer.

Twee medewerker hebben recent bekneld gezeten tussen de poelie en de V-snaren van een LBK. Lees in de SAFETY flits van Unica wat er is gebeurd en hoe we dit in de toekomst kunnen helpen voorkomen.

Op 10 november omstreeks 02.25 uur zijn een viertal medewerkers gewond geraakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de A4. Er werden met behulp van een hoogwerker werkzaamheden uitgevoerd waarbij de hoogwerker is aangereden. Twee ernstig gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Lees meer over de aanleiding en hoe de kans op herhaling kan worden verkleind.

Voor het plaatsen van een betonnen trap van 5635 kg worden hijslussen gebruikt. Op een hoogte van 1.50 tot 1.80 meter schiet een hijslus uit een Demu huls. Bij nader onderzoek blijken de schroefdraden te verschillen!

Een medewerker was (alleen) bezig met het verwijderen van stukjes hout uit een ontzandpomp van circa 1000kg. Tijdens het werk valt de pomp om.

Safety Alert over een incident waarbij een afzetting op de snelweg moedwillig aan de kant is gezet. De afzetting behorende bij werkzaamheden en werd verwijderd door de begeleiders van een breedtetransport. Dit veroorzaakte zeer gevaarlijke situaties voor de betrokken medewerkers en weggebruikers.

Safety Alert incident waarbij een verkeerd aangesloten aarding zorgde voor een vonkoverslag. Het incident heeft gelukkig geen letsel veroorzaakt, maar had potentieel zwaar tot dodelijk letsel tot gevolg kunnen hebben.

Onlangs werd DuraVermeer geconfronteerd met een dodelijk ongeval bij het bedienen van een goederenbouwlift. Naar aanleiding van het ingestelde onderzoek zijn een aantal potentiële risico’s naar voren gekomen. Lees en leer om veiligheidsrisico's te verkleinen.

Er heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op een van de bouwplaatsen van VolkerWessels. Lees de opgestelde WAVE-alert (safety alert)

Bij heiwerkzaamheden werd een medewerker geraakt door een bout die uit de heistelling viel. De medewerker werd achter op zijn helm geraakt. Wanneer de bout de medewerker niet op zijn helm maar in zijn nek of rug had geraakt, had dit incident dodelijk kunnen zijn! Lees wat u kunt doen om risico's te verkleinen.

Werken in de nabijheid van rijdend materieel en voertuigen is een van de grootste veiligheidsrisico's waarmee men binnen BAM wordt geconfronteerd. Helaas is dit nog steeds relevant, zoals blijkt uit de dodelijke ongevallen binnen BAM in de achterliggende jaren. Deze Safety Alert beschrijft de maatregelen die BAM in Nederland neemt om het aanrijdrisico voor bouwplaatspersoneel en het publiek te verminderen.

In juni 2020 zijn op het project Velsertunnel bij renovatiewerkzaamheden betonreparaties verricht aan de ventilatietorens. Hierbij heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden. De medewerker voerde zijn werkzaamheden ten tijde van het ongeval uit op een onveilige werkplek. Lees meer over de situatie en wat we van dit tragische ongeval kunnen leren.

In de zomer van 2020 is bij werkzaamheden op een fietspad een passerende fietser gewond geraakt. Hoewel geen ernstig of blijvend letsel is opgetreden, had dit wel erger kunnen aflopen. Er gebeuren op en rond de bouwplaatsen verschillende incidenten met fietsers, voldoende aanleiding om hier nader onderzoek naar te doen.

Een verkeersregelaar wordt tijdens het werk geraakt door een mini-graafmachine. Het slachtoffer loopt kneuzingen en een afgescheurde pees op. Er gebeuren veel ongevallen en incidenten door maneuvrerende voertuigen en machines. Wat kunnen we leren van dit incident?

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer