Leren van Incidenten

Een medewerker liep zwaar letsel op bij het verrichten van reparatiewerkzaamheden aan het onderstel van een graafmachine. Hij was niet op de hoogte dat het onderdeel waar hij aan werkte onder hoge druk (180 bar) stond. 

Een medewerker van Heijmans is slachtoffer geworden van een ernstig ongeval tijdens het plaatsen van geleiderails met behulp van een autolaadkraan.

Bij het gehurkt uitvoeren van (horizontale) zaagwerkzaamheden met een bandenzaag is het draaiende zaagblad achter de stalen neus van de veiligheidsschoen van de bouwmedewerker terecht gekomen met letsel tot gevolg. Lees wat er gebeurde en hoe dit risico kan worden verkleind.

Bij het verplaatsen van een lichtmast is de bandenkraan van het werkterrein afgereden terwijl de grondwerker deze lichtmast met de hand begeleidde. Hierbij is de bandenkraan in de belaste/belemmerde strook van de hoogspanningsmast gereden.

Een 28-jarige medewerker raakte dodelijk gewond bij het lossen van onderdelen van een tijdelijk hoogspanningsportaal in een bouwloods van het netuitbreidingsproject Emden/Ost-Conneforde in Duitsland. TenneT heeft soortgelijke werkzaamheden per direct gestopt bij alle project- en onderhoudswerkzaamheden op TenneT-locaties en projecten in Duitsland en Nederland. Er zijn strikte veiligheidsvoorwaarden en een veiligheidsinstructie opgesteld waaronder de werkzaamheden kunnen worden hervat in de toekomst. Incl. Safety Alerts.

In de ochtend van woensdag 9 maart 2022 werd Heijmans opgeschrikt door een dodelijk ongeval op het werk langs de A16/N3 bij Dordrecht, waar geluidsschermen werden plaatsen. Bij het ongeval viel het bovenste deel van de makelaar van een Vermeer 1200 machine op het slachtoffer.

Twee medewerker hebben recent bekneld gezeten tussen de poelie en de V-snaren van een LBK. Lees in de SAFETY flits van Unica wat er is gebeurd en hoe we dit in de toekomst kunnen helpen voorkomen.

Op 10 november omstreeks 02.25 uur zijn een viertal medewerkers gewond geraakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de A4. Er werden met behulp van een hoogwerker werkzaamheden uitgevoerd waarbij de hoogwerker is aangereden. Twee ernstig gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Lees meer over de aanleiding en hoe de kans op herhaling kan worden verkleind.

Voor het plaatsen van een betonnen trap van 5635 kg worden hijslussen gebruikt. Op een hoogte van 1.50 tot 1.80 meter schiet een hijslus uit een Demu huls. Bij nader onderzoek blijken de schroefdraden te verschillen!

Een medewerker was (alleen) bezig met het verwijderen van stukjes hout uit een ontzandpomp van circa 1000kg. Tijdens het werk valt de pomp om.

Safety Alert over een incident waarbij een afzetting op de snelweg moedwillig aan de kant is gezet. De afzetting behorende bij werkzaamheden en werd verwijderd door de begeleiders van een breedtetransport. Dit veroorzaakte zeer gevaarlijke situaties voor de betrokken medewerkers en weggebruikers.

Safety Alert incident waarbij een verkeerd aangesloten aarding zorgde voor een vonkoverslag. Het incident heeft gelukkig geen letsel veroorzaakt, maar had potentieel zwaar tot dodelijk letsel tot gevolg kunnen hebben.

Onlangs werd DuraVermeer geconfronteerd met een dodelijk ongeval bij het bedienen van een goederenbouwlift. Naar aanleiding van het ingestelde onderzoek zijn een aantal potentiële risico’s naar voren gekomen. Lees en leer om veiligheidsrisico's te verkleinen.

Er heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op een van de bouwplaatsen van VolkerWessels. Lees de opgestelde WAVE-alert (safety alert)

Bij heiwerkzaamheden werd een medewerker geraakt door een bout die uit de heistelling viel. De medewerker werd achter op zijn helm geraakt. Wanneer de bout de medewerker niet op zijn helm maar in zijn nek of rug had geraakt, had dit incident dodelijk kunnen zijn! Lees wat u kunt doen om risico's te verkleinen.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer