Leren van Incidenten

Op een bouwplaats gebeuren nog steeds veel ongelukken, ondanks alle veiligheidsmaatregelen die we met elkaar hebben afgesproken. Wat ging er mis? Hoe is het opgelost? Het antwoord op deze vragen vindt u hier.

Aanrijding op de bouwweg

In maart  2020 vond een ernstig ongeval plaats op de bouwweg van een uitbreidingsplan.

Dodelijk ongeval project Porseleinhaven met schroefheistelling

Bij bouwwerkzaamheden op de projectlocatie Porseleinhaven is een medewerker om het leven gekomen bij werkzaamheden met een schroefheistelling.

Val schranklader (Bobcat) verticaal transport

Bij het verticaal verplaatsen van een Bobcat van de derde verdieping van een gebouw heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden.

Veilig toepassen van verkeersmaatregelen

n de afgelopen maanden heeft zich een aantal (ernstige) ongevallen voorgedaan waarbij verkeersmaatregelen en/of verkeersregelaars waren betrokken...

Zaagwond door gebruik Lintzaag

Een medewerker komt met zijn duim tegen de uitdraaiende lintzaag waarbij een zaagwond aan de bovenkant van zijn duim is ontstaan.

Gekantelde kraan

Bij het verplaatsen van een mobiele kraan die bezig was met hijswerkzaamheden, is de bovenwagen achterover gekanteld door onvoldoende stabiliteit.

Dwarsligger veroorzaakt ernstig voetletsel

Een medewerker van BAM Infra Rail is ernstig gewond geraakt aan zijn voet doordat een betonnen dwarsligger van een stapel viel. Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld. Hij heeft een gebroken hak en middenvoetsbeentje. Hoe kon dit gebeuren?

Medewerker bijna verdronken bij werk in besloten ruimte

Een medewerker raakt bij het werk te water in een besloten ruimte onder een busbaan. De veiligheidskundige en uitvoerder bespreken de risico’s en maatregelen vooraf, maar tijdens het werk moet een tweede ruimte worden betreden. Betrokken medewerkers schatten de diepte van het water achter de damwand op circa 50 cm, maar blijkt 2 meter te zijn.

Steekvlam bij aansteken 'oude' gaskachel

Een monteur heeft op een adres de oude gas- en elektrameter verwisseld. Toen hij de gaskachel opnieuw wilde aansteken, lukte dat niet direkt. Na verschillende pogingen en hulp van een collega gingen de branders ineens wel aan en ontstond direct een korte steekvlam. De monteur zat op zijn knieën voor de open kast en liep brandletsel op.

Verkeersveiligheid bij tijdelijke in-/uitritten

Tweemaal vond een borsing plaats op de openbare weg nabij een tijdelijke in-/ uitrit van het bouwterrein. Beide ongevallen vertoonden overeenkomsten. Uit het uitgevoerde ongevalsonderzoek komen meerdere leerpunten naar voren voor bouwwegen en in-/ uitritten.

Monteur komt onder stroom te staan

Bij werkzaamheden in een gebouw waarbij de bestaande elektrische installatie werd vernieuwd, kwam een van onze monteurs onder 6000 Volt te staan. 

Met kettingzaag in voet gezaagd

Recent heeft zich een ongeval voorgedaan op een project waarbij een hard houten balk op maat werd gezaagd. De houten balk lag op de grond en het slachtoffer hield de balk met zijn voet op zijn plaats. Bij het zagen kwam de tip van de zaag in zijn voet terecht. De wond moest in het ziekenhuis gehecht worden.

Hefmechanisme onverwacht in beweging

Op een kade bedoeld voor veerboten, bevinden zich twee hefbruggen welke door een hefinstallatie in een toren op en neer kunnen bewegen. Tijdens het schoonmaken verzet één van de schoonmakers een ijzeren staaf die in de weg staat. Plotseling begint het hefmechanisme te draaien.

Aanrijding graafmachine met fietser

BAM Infra reconstrueert een weg midden in een woonwijk, afgezet conform CROW 96b. Dichtbij het werk staat een school. Op het werk is een medewerker met een graafmachine bezig met profileren. Hij rijdt een stukje achteruit. Een negenjarige scholier op de fiets rijdt over het naastliggende pad en ziet een kortere weg.

Wegglijdende ladders

Opnieuw zijn er ongevallen door wegglijdende ladders op een gladde ondergrond met ernstig letsel tot gevolg...

Blikseminslag

Tijdens naderend onweer werd beton gestort met een mobiele kraan. De bliksem sloeg in op de mast van de kraan. Via de hijskabel, de betonkubel en de persoon die de kubel vasthield, werd de elektrische lading naar de aarde geleid. De persoon is een poosje versuft geweest maar houdt er gelukkig geen gevolgen aan over.

Omgevallen steiger

Bij restauratiewerkzaamheden bleek de werkvloer in de steiger te hoog voor het plafondschilderwerk. Om deze te laten zakken werden de verankeringen losgehaald en de voetspindels ingedraaid. Daardoor werd de stalen steiger van ca. 10 x 10 m instabiel en is deze omgevallen.

Omgevallen gevelelementen

Op het project worden prefabbeton gevelelementen aangeleverd in een stalen (opslag)bok. Tijdens het uithijsen van een element zijn de andere opgeslagen elementen omgevallen. Gevolg een beschadigd element en een onbruikbare schuifladder.

Veilig verplaatsen van graafbakken

Het verplaatsen van graafbakken moet en kan veiliger. Dit is gebleken uit onderzoek van VolkerWessels en BAM naar aanleiding van ernstige ongevallen die in het verleden plaats hebben gevonden.

Uitglijden met overschoenen

Om vervuiling van de vloerbedekking net voor de oplevering te voorkomen, werden plastic overschoenen gedragen. Op een met marmer beklede trap gleed een schilder onderuit en kwam daarbij ten val.

Te veel uren gewerkt

Bij een grote fasering heeft een aantal medewerkers noodgedwongen te veel uur achter elkaar gewerkt (>20 uur). Dit is niet gewenst en past niet binnen de Arbeidstijdenwetgeving. Het leidt tot vermoeidheid en concentratieproblemen.

Staalsplinter in het oog

Tijdens het slijpen van een rvs-goot heeft een medewerker een staalsplinter in zijn oog gekregen. De medewerker droeg een veiligheidsbril die niet geschikt is voor slijpwerkzaamheden. De bril sloot niet goed aan op het gezicht.

Haakoog container breekt spontaan af

Tijdens het opladen van een containerbak op een vrachtwagen met een haakarm is spontaan het haakoog afgebroken. De container stond al half op de vrachtwagen. Na het afbreken gleed de container van de vrachtwagen af.

Boormachine van rolsteiger gevallen

Bij werkzaamheden is vanaf de tussenvloer een boormachine gevallen en viel naast een medewerker op de begane grond. Op een tussenvloer worden geen kantplanken aangebracht, waardoor de boormachine van de vloer af kon vallen.

Huidirritatie na afwerken betonvloer

Een medewerker maakt geen gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en krijgt huidirritatie na contact met 'verse' beton. Hij heeft op zijn knieën gezeten in 'verse' beton om een vloer af te werken.

Gevallen steigerpijp

Tijdens het handmatig doorsteken van steigermateriaal (4 meter staander) is een steigerbuis omgevallen en op de arm van een werknemer terecht gekomen. De medewerker had gebruik moeten maken van een kraan.

Brand na onveilig achterlaten werkplek

Na sloopwerkzaamheden aan een koelmachine met behulp van een snijbrander is tijdens de pauze brand ontstaan.

Onder spanning staande elektrakabel doorgeknipt

Een medewerker van een sloopbedrijf heeft een onder spanning staande elektrakabel doorgeknipt. Door het gebruik van geïsoleerd gereedschap is elektrocutie voorkomen.

Putdeksel tegen hoofd

De uitvoerder vroeg onze collega om even een gaatje te boren in de rioolput. De putdeksel stond open maar waaide onverwacht dicht en klapte tegen het hoofd van het slachtoffer.

Gewond aan hoofd na val van talud

Op een projectlocatie werd op een lange verhoogde oprit een slang uitgerold/uitgelegd. Hierbij raakte een medewerker in ’onbalans’ en viel van het talud naar beneden.

Werknemer krijgt zware stroomstoot

Op een renovatieproject heeft een werknemer vanuit de omliggende constructie een zware stroomstoot gekregen (380V). De werknemer verplaatse draadstangen en beugels voor de luchtkanalen.

Platenlift met wandplaat uit kraan gevallen

Op een project is tijdens het monteren van gevelbeplating een platenlift met wandplaat uit de kraan gevallen.

Omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn

Tijdens het inhijsen van het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug vielen twee hijskranen om. Deze  kwamen samen met het brugdek op naastgelegen woningen en winkelpanden.

Voet bekneld onder rupsband hoogwerker

In 2016 heeft op het project SAA-ONE een ernstig ongeval plaatsgevonden. De voet van een medewerker raakte bekneld tussen het asfalt en de rups van een rijdende hoogwerker. Weet waar je collega’s zijn ZIE JE MIJ, ZIE IK JOU.

Nieuwe veiligere ladder in gebruik genomen

In 2014 zijn verschillende gevaarlijke situaties met de Varitrex Teleprof ladder gemeld. Naar aanleiding van het onderzoek naar de veiligheid van de ladder heeft leverancier (Altrex) een nieuwe veiligere versie uitgebracht.

Geraakt door kraanbak

In 2015 is op het project 'Ombouw N261’ in Waalwijk een collega grondwerker dodelijk verwond aan zijn hoofd. Hij werkte in een greppel en werd geraakt door een smalle kraanbak.

Aanrijding trein met gekantelde minigraver

Een minigraver kantelde bij het verwijderen van een ballaststeen. Deze kwam terecht op het spoor binnen de gevaarzone. Een naderende goederentrein kon niet meer op tijd stoppen.

Paneel valt uit kraan

Een sandwichpaneel werd met een gekeurde zuignap gehesen. De borging (met spanbanden) was niet aangebracht. De zuignappen lieten tijdens het hijsen los. Het paneel viel uit de kraan.

Stalen kolom valt uit kraan

Bij het hijsen van een staalconstructie bezweek de verbinding en viel de kolom uit het hijsmiddel. De kolom viel op een shovel, die in het valbereik stond. Gelukkig was de bestuurder net uitgestapt.

Bezwijken tijdelijke ondersteuningsconstructie

Een opgebouwde tijdelijke ondersteuningsconstructie uit Layher systeem bezweek plotseling. Tijdens de instorting raakte één persoon zwaar gewond.

Ongeval door stroomschok

Tijdens het omzetten van schakeldraden, boven een verlaagd plafond, kreeg een medewerker een stroomschok. Hij viel van schrik van zijn trap en liep een breuk op.

Gevaar voor aanrijding op de bouwplaats

In 2016 heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Een stratenmaker werd van achteren aangereden door een mobiele graafmachine. Als gevolg van de aanrijding is de stratenmaker overleden.

Graafmachine kantelt achterover

Een graafmachine reed per ongeluk achteruit en kantelde achterover in een drooggelegde gracht. De bediening van een bandengraafmachine verschilt van dat op een rupsgraafmachine.

Getroffen door eindslang betonpomp

Bij het storten van een betonvloer werd een betonpompinstallatie gebruikt. Nadat de betonpomp tussentijds is verplaatst, raakte een medewerkergewond door een heftig slaande beweging van de eindslang.

Ondertekenaars

Over de code

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Lees verder.