Leren van Incidenten

Voor het plaatsen van een betonnen trap van 5635 kg worden hijslussen gebruikt. Op een hoogte van 1.50 tot 1.80 meter schiet een hijslus uit een Demu huls. Bij nader onderzoek blijken de schroefdraden te verschillen!

Een medewerker was (alleen) bezig met het verwijderen van stukjes hout uit een ontzandpomp van circa 1000kg. Tijdens het werk valt de pomp om.

Safety Alert over een incident waarbij een afzetting op de snelweg moedwillig aan de kant is gezet. De afzetting behorende bij werkzaamheden en werd verwijderd door de begeleiders van een breedtetransport. Dit veroorzaakte zeer gevaarlijke situaties voor de betrokken medewerkers en weggebruikers.

Safety Alert incident waarbij een verkeerd aangesloten aarding zorgde voor een vonkoverslag. Het incident heeft gelukkig geen letsel veroorzaakt, maar had potentieel zwaar tot dodelijk letsel tot gevolg kunnen hebben.

Onlangs werd DuraVermeer geconfronteerd met een dodelijk ongeval bij het bedienen van een goederenbouwlift. Naar aanleiding van het ingestelde onderzoek zijn een aantal potentiële risico’s naar voren gekomen. Lees en leer om veiligheidsrisico's te verkleinen.

Er heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op een van de bouwplaatsen van VolkerWessels. Lees de opgestelde WAVE-alert (safety alert)

Bij heiwerkzaamheden werd een medewerker geraakt door een bout die uit de heistelling viel. De medewerker werd achter op zijn helm geraakt. Wanneer de bout de medewerker niet op zijn helm maar in zijn nek of rug had geraakt, had dit incident dodelijk kunnen zijn! Lees wat u kunt doen om risico's te verkleinen.

Werken in de nabijheid van rijdend materieel en voertuigen is een van de grootste veiligheidsrisico's waarmee men binnen BAM wordt geconfronteerd. Helaas is dit nog steeds relevant, zoals blijkt uit de dodelijke ongevallen binnen BAM in de achterliggende jaren. Deze Safety Alert beschrijft de maatregelen die BAM in Nederland neemt om het aanrijdrisico voor bouwplaatspersoneel en het publiek te verminderen.

In juni 2020 zijn op het project Velsertunnel bij renovatiewerkzaamheden betonreparaties verricht aan de ventilatietorens. Hierbij heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden. De medewerker voerde zijn werkzaamheden ten tijde van het ongeval uit op een onveilige werkplek. Lees meer over de situatie en wat we van dit tragische ongeval kunnen leren.

In de zomer van 2020 is bij werkzaamheden op een fietspad een passerende fietser gewond geraakt. Hoewel geen ernstig of blijvend letsel is opgetreden, had dit wel erger kunnen aflopen. Er gebeuren op en rond de bouwplaatsen verschillende incidenten met fietsers, voldoende aanleiding om hier nader onderzoek naar te doen.

Een verkeersregelaar wordt tijdens het werk geraakt door een mini-graafmachine. Het slachtoffer loopt kneuzingen en een afgescheurde pees op. Er gebeuren veel ongevallen en incidenten door maneuvrerende voertuigen en machines. Wat kunnen we leren van dit incident?

De steunpunten van een tijdelijke busbrug verschoven tijdens werkzaamheden. Dit werd niet voorzien en tijdig opgemerkt. Hierdoor viel een stalen plaat van de tijdelijke busbrug op een bouwterrein van BAM. Gelukkig raakte niemand gewond.

Bij het handmatig voorsteken, vrijgraven en traceren van elektriciteitskabels in harde grond kunnen gevaarlijke situaties ontstaan met kortsluiting en een vlamboog. Lees met welke maatregelen het risico op incidenten bij deze werkzaamheden verminderen?

Tijdens het hijsen van een stalen tunnelbekisting met een Sennebogen rupskraan is de eindbevestiging van de hijskabel losgekomen en naar beneden gevallen. De medewerkers kwamen met de schrik vrij.

Op 16 maart 2020 vond een ernstig ongeval plaats op de bouwweg van een uitbreidingsplan. Het betreft het aanrijden van een persoon door een achteruitrijdend voertuig. Het slachtoffer liep daarbij ernstige letsels op en is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer