• Tools
  • Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Op deze pagina vindt u alle informatie en documenten over ViA.

Waarom ViA?

Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen, wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.

“Bij certificering op de Veiligheidsladder wordt het daadwerkelijke veiligheidsgedrag ge-audit, wat een geheel ander karakter heeft dan een systeemaudit. Dat is ook het gedrag dat we willen beïnvloeden. Hogere certificering bereik je alleen als je meer aandacht voor veiligheid hebt. Het is geen investering in een certificaat, maar een investering in de veiligheid van medewerkers.”

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde NEN Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat er een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector. Een audit voor veiligheidsgedrag gebeurt op bedrijfsniveau, maar mag ook op projectniveau.

Per 1 januari 2025 zal Trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) als eis gaan gelden bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Lees meer...

Stappenplan Hoe te voldoen aan ViA
Stappenplan Hoe te voldoen aan ViA (klik op de afbeelding)

Draagvlak

Het initiatief voor deze maatregel komt vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Het voorstel is door middel van een draagvlaktoets onder verschillende brancheorganisaties en (met name MKB) bedrijven uitgevoerd. Op basis daarvan zijn extra maatregelen genomen om proportionaliteit en de creatie van een ‘level playing field’ te waarborgen. Met deze toevoegingen wordt Veiligheid in Aanbestedingen binnen de sector dan ook breed gedragen.

Hoe een bedrijf binnen ViA moet aantonen op welke trede van de Veiligheidsladder het zich bevindt is o.a. afhankelijk van de contractwaarde en het risico van de werkzaamheden. Bedrijven tot 5 medewerkers of contracten tot € 100.000 zijn vrijgesteld. Lees welke bewijs in uw geval nodig is in de Handreiking (zie downloads onderaan voor de meest actuele versie).

Downloads

Meer informatie en uitleg over Veiligheid in Aanbesteding (ViA) en SCL/Veiligheidsladder en wat dit voor uw bedrijf betekent, vindt u bij NEN en in onderstaande documenten.

Ga voor meer informatie over de SCL/Veiligheidsladder en SAQ-webtool naar de speciale informatiepagina van NEN.

Informatie over ViA:

Meer informatie

Actuele informatie over ViA vindt u ook op onze pagina Actueel/tag/ViA. Lees de casestudies van bedrijven die de ViA implementeerden en de nieuwsbrieven ViA.

Wilt u inhoudelijke informatie over dit onderwerp? Neem dan rechtstreeks contact op met een van de leden van de werkgroep of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer