• Tools
  • Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Op deze pagina vindt u alle informatie en documenten over ViA.

Per 1 juli 2026 zal Trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) als eis gaan gelden
bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Lees meer ...


Waarom ViA?

Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde NEN Safety Culture Ladder SCL (Veiligheidsladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken.

Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen, wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.

Een audit voor veiligheidsgedrag gebeurt op bedrijfsniveau, maar mag ook op projectniveau.

Draagvlak voor ViA

Het initiatief voor deze maatregel komt vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Het voorstel is door middel van een draagvlaktoets onder verschillende brancheorganisaties en (met name MKB) bedrijven uitgevoerd. Op basis daarvan zijn extra maatregelen genomen in toepassing en bewijslast om proportionaliteit en de creatie van een ‘level playing field’ te waarborgen. Met deze toevoegingen wordt Veiligheid in Aanbestedingen binnen de sector dan ook breed gedragen.

ViA toepassen in uw bedrijf

Hoe u ViA toepast voor uw bedrijf en aantoont op welke trede van de SCL veiligheid zich binnen uw bedrijf bevindt, is o.a. afhankelijk van de contractwaarde en het risico van de werkzaamheden. Bedrijven tot 5 medewerkers of contracten tot € 100.000 zijn vrijgesteld. Hoe dit werkt ziet u in de matrix. 

Lees welke bewijs in uw geval nodig is in de Handreiking (zie downloads onderaan voor de meest actuele versie).

Verdere ontwikkelingen

Per 1 juli 2026 zal Trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) als eis gaan gelden bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Lees meer ...

In het voorjaar van 2023 werd in opdracht van de GCVB een evaluatie uitgevoerd van de introductie en implementatie van ViA. Wat zijn de 8 kritische succesfactoren om verdere implementatie te verbeteren en ondersteunen. Lees meer ...

 

“Bij certificering op de Safety Culture Ladder wordt het daadwerkelijke veiligheidsgedrag ge-audit, wat een geheel ander karakter heeft dan een systeemaudit of VCA. Dat is ook het gedrag dat we willen beïnvloeden.

Een hogere certificering bereik je alleen als je meer aandacht voor veiligheid hebt. Het is geen investering in een certificaat, maar een investering in de veiligheid van medewerkers."

 

Stappenplan Hoe te voldoen aan ViA

Downloads

Meer informatie en uitleg over Veiligheid in Aanbesteding (ViA) en Safety Culture Ladder en wat dit voor uw bedrijf betekent, vindt u bij NEN en in onderstaande documenten.

Ga voor meer informatie over de SCL en SAQ-webtool naar de speciale informatiepagina van NEN.

Informatie over ViA:

Meer informatie

Actuele informatie over ViA vindt u ook op onze pagina. Laat u inspireren door bedrijven die ViA al implementeerden (praktijkverhalen/casestudies) en de nieuwsbrieven ViA. Bekiijk ook het speciale werkboek Samen klimmen op de Veiligheidsladder (van Bouwend Nederland)

Wilt u inhoudelijke informatie over dit onderwerp? Neem dan rechtstreeks contact op met een van de leden van de werkgroep of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer