Werkgroep Veiligheidsgedrag in Aanbestedingen (ViA)

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA).

Doel

Stimuleren en bevorderen van veiligheidsgedrag door inzet van het instrument Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder - SCL) bij aanbestedingen en inkoop en in het contractmanagement. Het creëren van een progressief level playing field voor veiligheidsgedrag in de sector.

Samenstelling

Persoon Rol
Frans van Ekerschot
Rijksvastgoedbedrijf
voorzitter
Dea Snoeijer
Rijksvastgoedbedrijf
Projectmanagement
Dieter van Delft
ProRail
Jaap van der Woude
Heijmans
Kaat van der Haar
NEN
Hanne Drogendijk
Rijkswaterstaat
Nadereh Nazmi
Rijkswaterstaat
Hans Teigeler
Rijksvastgoedbedrijf
Joep Verhoeven
Hazenberg | TBI

Activiteiten

Op initiatief van het CEO-overleg heeft een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de ondertekenaars van de GCVB de invoering van ViA voorbereid en vanaf 2019 de implementatie ter hand genomen. Naast de werkgroep is een inkopersoverleg geformeerd waarin vertegenwoordigers van de inkoopafdelingen van de ondertekenaars samenwerken bij het in beweging brengen van de sector en bedrijven aan te zetten om zich te laten kwalificeren door certificerende instellingen.

In de aanloop naar de invoeringsdatum op 1 januari 2022 is een ‘Richtlijn invoering, handhaving en sancties ViA’ uitgebracht. Daarnaast is en wordt vanuit de werkgroep in overleg met NEN gewerkt aan de doorontwikkeling van de Safety Culture Ladder in de lijn van de opzet van ViA en is er blijvende aandacht om de structurele auditcapaciteit te laten groeien.

Tools

  • Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA).

Meer informatie

Wilt u inhoudelijke informatie over dit onderwerp? Neem dan rechtstreeks contact op met een van de leden van deze werkgroep. Algemene informatie en vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.