Werkgroep Veiligheidsgedrag in Aanbestedingen (ViA)

Stimuleren en bevorderen van veiligheidsgedrag door de inzet van het instrument Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder - SCL) bij aanbestedingen en inkoop en in het contractmanagement.

Doel

Stimuleren en bevorderen van veiligheidsgedrag door inzet van het instrument Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder - SCL) bij aanbestedingen en inkoop en in het contractmanagement. Het creëren van een progressief level playing field voor veiligheidsgedrag in de sector.

Samenstelling

Persoon Rol
Frans van Ekerschot
Rijksvastgoedbedrijf
voorzitter
Wim Bossink
Rijkswaterstaat
Marijn van Bronkhorst
Rijksvastgoedbedrijf
Dieter van Delft
ProRail
Werner van Eck
Heijmans
Kaat van der Haar
NEN
Jeannette Hofman-Züter
NEN
Klaas Johan Kloppenburg
Rijkswaterstaat
Nadereh Nazmi
Rijkswaterstaat
Jeroen Oehler
Rijksvastgoedbedrijf
Bas Roordink
VolkerWessels
Henk van Vulpen
Rijksvastgoedbedrijf
Projectmanager

Activiteiten

Op initiatief van de CEO-Kopgroep heeft een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de rijksopdrachtgevers en van andere ondertekenaars van de GCVB een voorstel opgesteld voor de invoering van ViA per 1 januari 2021. Na vaststelling van dit voorstel in de CEO-kopgroep begin 2019 heeft de werkgroep de implementatie ter hand genomen. Diverse partijen binnen en buiten de GCVB zijn inmiddels geïnformeerd over de voorgenomen aanpak.

In 2020 ligt wat betreft communicatie de nadruk op het in beweging brengen van de sector, zodat bedrijven tijdig actie ondernemen om zich te laten kwalificeren door certificerende instellingen. Daarnaast is en wordt vanuit de werkgroep in overleg met NEN gewerkt aan de doorontwikkeling van de Veiligheidsladder in de lijn van de opzet van ViA en worden acties ingezet om de structurele auditcapaciteit te laten groeien.

De beoogde invoeringsdatum van Veiligheid in Aanbestedingen van 1 januari 2021 wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 1 januari 2022.

Tools

  • Vanaf 1 januari 2021 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA).

Meer informatie

Wilt u inhoudelijke informatie over dit onderwerp? Neem dan rechtstreeks contact op met een van de leden van deze werkgroep. Algemene informatie en vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.