• GCVB
  • Werkgroepen
  • Verticaal transport, laden en lossen/ kanaal- en breedvloerplaten

Werkgroep verticaal transport, laden en lossen/ kanaal- en breedvloerplaten

Door het toenemende gebruik van prefab materialen en bouwonderdelen in de bouw komen steeds meer incidenten en bijna incidenten voor bij het laden, lossen en plaatsen van kanaal- en breedplaatvloeren. Het ontbreekt nog aan in de sector breedgedragen collectieve maatregelen om het proces veiliger te maken.

Doelstelling lange termijn

Zo min mogelijk menselijke handelingen tijdens (laden), lossen en plaatsen van kanaal- en breedplaatvloeren.

Doelstelling korte termijn (tot 5 jaar)

Het treffen van door de sector breedgedragen collectieve maatregelen om het proces van laden, lossen en plaatsen van kanaal- en breedplaatvloeren uit te voeren conform Arbowetgeving. Hierbij wordt gekeken naar productontwerp, veilig transport en maatregelen bij de verwerkende partijen op de bouwplaats.

Samenstelling

Persoon Rol
Pieter Visser
Aboma
Voorzitter
Hans Wentink
Koninklijke BAM Groep - GCVB
Paul van der Linde
Transport en Logistiek Nederland
Christel Peppelenbos
Koninklijke Bouwend Nederland

Activiteiten

De werkgroep is in de oprichtingsfase. De definitieve routemap moet nog worden ingevuld.

Tools

  • Bij de bouw van een appartementencomplex met sandwichgevelelementen in Vinkeveen, door een werkmaatschappij van VolkerWessels heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Lees meer over de toedracht en lessons learned (Best Practice)

  • Op een project werkte een collega nauw samen met de kraanmachinist, die alle lasten aanpikt. Bij het aanpikken van een kozijn zag hij dat de hijsvoorziening niet op orde was. De hijsvoorziening was te kort en niet goed vastgeschroefd.

  • Voor het plaatsen van een betonnen trap van 5635 kg worden hijslussen gebruikt. Op een hoogte van 1.50 tot 1.80 meter schiet een hijslus uit een Demu huls. Bij nader onderzoek blijken de schroefdraden te verschillen!

  • Op het project worden prefabbeton gevelelementen aangeleverd in een stalen (opslag)bok. Tijdens het uithijsen van een element zijn de andere opgeslagen elementen omgevallen. Gevolg een beschadigd element en een onbruikbare schuifladder.

  • Op een project is tijdens het monteren van gevelbeplating een platenlift met wandplaat uit de kraan gevallen.

Meer informatie

Wilt u inhoudelijke informatie over dit onderwerp? Neem dan rechtstreeks contact op met een van de leden van deze werkgroep. Algemene informatie en vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.