Hergebruik eenmalige hijsbanden

Wat is er gebeurd?

Een medewerker was aan het werk toen hij hijsbanden zag liggen. Het was niet de eerste keer dat hij hijsbanden voor eenmalig gebruik op het bouwterrein zag rondslingeren of in hergebruik zag. Alleen weggooien hielp dus niet.

Hoe is het opgelost?

De medewerker ondernam meteen actie en informeerde zijn collega’s over het gevaar van het hergebruiken van hijsbanden. Hij legde hen uit dat deze banden alleen voor het lossen gebruikt mogen worden en daarna weggegooid moeten worden. Het hergebruiken van deze banden mag absoluut niet en brengt grote risico’s met zich mee. De medewerker heeft vervolgens de hijsband weggegooid.

Wat hebben we ervan geleerd?

Door deze situatie te melden in de GO! APP, geeft de medewerker ons als organisatie de gelegenheid om te leren. Deze melding schud ons weer wakker om alert te zijn op de aanwezigheid van eenmalige hijsbanden en veilig hijsen.

 

afbeelding vooraf hijsbandencontainer weggooien

Hijsbanden - meer informatie

Ze zijn er overal op de bouw. Eenmalige hijsbanden, vaak met een bedrijfsnaam erop. Deze banden zijn alleen bestemd voor het lossen (horizontaal transport) van de aangeleverde bouw elementen (kozijnen, hout, wapening, etc.). Zoals de fabrikant / leverancier de hijsbanden heeft aangebracht, mogen en dienen ze gebruikt te worden. Hijsbanden mogen niet opnieuw worden aangebracht of verplaatst ten opzichte van de oorspronkelijke positie! Na het lossen dien je de hijsbanden direct weg te gooien.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer