• Tools
  • Generieke Poortinstructie (GPI)

Generieke Poortinstructie (GPI)

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw- en installatiebedrijven. Het initiatief richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen.

Waarom de GPI?

Poortinstructies zijn instructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden, vooraf moeten hebben gevolgd en waarbij een toets wordt afgelegd. Het doel: een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerkers over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats.

De Generieke Poortinstructie moet veilig gedrag op de bouwplaats verder verbeteren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, komt er meer duidelijkheid over het gewenste veiligheidsgedrag voor iedereen op alle bouwplaatsen. De norm is en wordt hiermee gezet.

Wat is er veranderd?

Tot de verplichte invoering van de GPI op 1 april 201 handhaafden de bij de GCVB aangesloten bouw- en installatiebedrijven hun eigen veiligheidseisen nog. Sinds de invoering moeten alle eigen medewerkers en medewerkers van alle onderaannemers en toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats hun GPI gehaald hebben en deze kunnen laten zien om toegang te krijgen tot de bouwplaats. De aangesloten partijen hebben de mogelijkheid om per bouwplaats ook aanvullende specifieke veiligheidseisen te stellen.

Hoe doet u een GPI?

Om de GPI te halen moeten modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kunt u terecht op de website gpi.nu. Men kan de GPI doen vanaf een eigen werkplek, thuis of zelfs op een mobiele telefoon. Wanneer de GPI is gevolgd en behaald, geldt deze een jaar. Het betekent dat medewerkers met de poortinstructie op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven terecht kunnen.

Bewustwordingscampagne GPI

Begin 2020 is een bewustwordingscampagne gestart om het belang van de GPI en het gewenste veiligheidsgedrag op de bouwlocatie onder de aandacht te brengen bij de gehele sector. Ga ook in uw bedrijf en op de bouwplaats aan de slag met de beschikbare promotiematerialen.

Meer informatie GPI

Wilt u meer weten over de GPI? Ga naar de website gpi.nu voor inlogcodes, de online GPI-training, handleidingen en veel gestelde vragen. Of neem contact op met de helpdesk van eX:plain:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T +31(0) 33 450 47 48

Actuele informatie over de GPI vindt u ook op onze pagina Actueel.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer