• Tools
  • Generieke Poortinstructie (GPI)

Generieke Poortinstructie (GPI)

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Het initiatief richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen.

Waarom de GPI?

Poortinstructies zijn instructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden, vooraf moeten hebben gevolgd en waarbij een toets wordt afgelegd. Het doel: een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerkers over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. En dat is nodig want op de bouwplaats komen helaas nog te veel onveilige situaties voor. Soms met zeer ernstige gevolgen. 

De Generieke Poortinstructie moet veilig gedrag op de bouwplaats verder verbeteren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, komt er meer duidelijkheid over het gewenste veiligheidsgedrag voor iedereen op alle bouwplaatsen. De norm is en wordt hiermee gezet.

Door allemaal de GPI te doen en samen over veiligheid te praten, wordt het veiligheidsbewustzijn vergroot en daarmee de kans op ongevallen verkleind.

Wat is er veranderd?

Sinds de invoering van de GPI op 1 april 2019 moeten alle eigen medewerkers en medewerkers van alle onderaannemers en toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats van bij de GCVB aangesloten bouw- en installatiebedrijven hun GPI gehaald hebben en deze kunnen laten zien om toegang te krijgen tot de bouwplaats. De aangesloten partijen hebben de mogelijkheid om per bouwplaats ook aanvullende specifieke veiligheidseisen te stellen.

Eind 2021 zijn ongeveer 400.000 GPI-certificaten behaald. Meer dan 37.500 bedrijven (inclusief zzp’ers) zetten de GPI inmiddels in om hun medewerkers te herinneren aan veilig werken op de bouwplaats.

Hoe doet u een GPI?

Om de GPI te halen moeten online modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kunt u terecht op de website gpi.nu. Men kan de GPI doen vanaf een eigen werkplek, thuis of zelfs op een mobiele telefoon. Wanneer de GPI is gevolgd en behaald, geldt deze een jaar. Het betekent dat medewerkers met de poortinstructie op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven terecht kunnen.

Voer het gesprek over veiligheid en doe de GPI

Sinds de eerste GPI (1.0) is deze sterk vernieuwd. Vanaf november 2021 staat een vernieuwde Generieke Poortinstructie (GPI 4.0) klaar. Deze nieuwe instructie is praktijkgerichter en biedt meer keuzevrijheid. De GPI wordt continu verbeterd op basis van de input van gebruikers. In november 2022 staat de nieuwe versie 5.0 op de planning.

In een speciale campagne worden bouwplaatsmedewerkers en leidinggevendenspeciale geholpen de nieuwe GPI te herontdekken en samen het gesprek aan te gaan over veilig werken. Meer informatie en gratis ondersteunend materiaal (animatie, toolbox, posters) zijn beschikbaar op: https://gpi.explainsafe.nl/nl/information

Meer informatie GPI

Wilt u meer weten over de GPI? Ga naar de website gpi.nu voor inlogcodes, de online GPI-training, handleidingen en veel gestelde vragen. Of neem contact op met de helpdesk van eX:plain:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T +31(0) 33 450 47 48

Actuele informatie over de GPI vindt u ook op onze pagina Actueel.
Lees ook de Praktijkverhalen GPI

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer