• Actueel
  • Gok niet met veiligheid! Ontdek de GPI 6.0

Gok niet met veiligheid! Ontdek de GPI 6.0

Sinds 22 november 2023 staat een gloednieuwe Generieke Poortinstructie (GPI) klaar. Voor iedereen die de bouwlocatie opgaat, is deze verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar. Praktijkgericht, met herkenbare situaties uit het werkveld. Ook is er een nieuw onderwerp: heet werk. Én er zijn tutorials toegevoegd om de gebruiksvriendelijkheid van het platform te vergroten.

GPI verplicht op alle bouwlocaties

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwlocaties in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Met de GPI vergroten we de veiligheid op de bouwlocaties, een uniform poortproces draagt hieraan bij. Het streven naar standaardisatie en uniformiteit van instrumenten, regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen is een van de thema’s waarop de GCVB zich richt.

‘Met de GPI fris je jouw kennis op en heb je een moment waarop je bewust bezig bent met welke maatregelen je neemt om het werk veilig te houden. We werken samen met de GCVB en alle GPI-makers om de inhoud goed aan te laten sluiten bij de actualiteit.’ (Coosje Vink- Roetman, ex:plain)

slogan goknietmetveiligheid

What’s new?

De feedback die we van gebruikers ontvangen, is van belang bij de doorontwikkeling van de GPI. In de GPI 6.0 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd:

  • Nieuwe deelbranche: Opdrachtgever (Infra-overheid)
  • Nieuw onderwerp: Heet werk.
  • Het onderwerp Lawaai en Trillingen is opgedeeld. Er zijn nu twee onderwerpen: Lawaai en Fysieke belasting. Naast trillingen is fysieke belasting op kantoor toegevoegd.
  • Alle huidige onderwerpen zijn grondig beoordeeld en gereviseerd waar nodig
  • 16 gloednieuwe praktijkvideo’s en die herken je aan het merkje ‘New’.
  • Meer vrouwen in de GPI-video's
  • Diverse aangepaste uitlegvideo’s.
  • Impactvideo met het verhaal van een slachtoffer.
  • Diverse tutorials om het gebruikersgemak te vergroten.

Ga het gesprek aan over veiligheid

Wil je als bedrijf het gesprek aangaan over veiligheid, geef dan aandacht aan de GPI? Maak gebruik van de speciale campagnematerialen (animatie, toolbox, posters). Deze zijn gratis te gebruiken en te downloaden.

‘We krijgen veel positieve feedback op de praktijkvideo’s. En alhoewel een situatie voor de een herkenbaarder zal zijn dan voor een ander, zet het iedereen aan het denken en zorgt het voor extra alertheid. Opmerkingen, tips voor herkenbare situaties of andere inhoudelijke suggesties zijn heel erg welkom. Zo blijven we de GPI samen verbeteren.’ (Lianda Beterams, ex:plain)

De GPI blijft continu in ontwikkeling

De GCVB is als initiatiefnemer van de GPI en voorzitter van de Stuurgroep en Waarborgcommissie nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Samen met partnerorganisaties, zoals: Bouwend Nederland, Cumela|Stigas, Freesmij en Transport- en Logistiek Nederland blijven we werken aan een veilige bouwlocatie.

GPI video 2023

Bekijk de video

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.