• Actueel
  • GPI verhalen uit de praktijk: Rijkswaterstaat

GPI verhalen uit de praktijk: Rijkswaterstaat

 GPI Praktijkverhaal rijkswaterstaat Jelmer Bruggeman 2022

In de serie Praktijkverhalen GPI delen we dit keer het verhaal, de visie en ervaringen van Jelmer Bruggeman, Rijkswaterstaat.

We vinden het vanuit GPI en GCVB belangrijk om ervaringen uit te wisselen over het realiseren van een zo veilig mogelijke werkomgeving en de rol van de GPI daarbij. In gesprek blijven met het ‘werkveld’ speelt daarin een prominente rol en praktijkverhalen maken het concreet.

‘Verandering krijg je vooral door de kracht van herhaling’

Jelmer Bruggeman (29) werkt als veiligheidsadviseur bij Rijkswaterstaat en heeft in de afgelopen vier jaar bijgedragen aan een bijzondere omwenteling binnen de organisatie. Meer dan ooit ligt de focus bij projecten op veiligheid. Het volledig afsluiten van een snelweg bij werkzaamheden is een voorbeeld daarvan. Dat was vijf jaar geleden ondenkbaar geweest. Maar ook de verbeteringen aan de Generieke Poortinstructie ziet hij als een flinke stap voorwaarts voor alle bouwplaatsen van Rijkswaterstaat.

Een paar jaar geleden is Rijkswaterstaat op de vingers getikt omdat niet werd voldaan aan de wettelijke verplichtingen. Dat heeft voor een omslag gezorgd, vertelt Jelmer. Inmiddels werken er 35 veiligheidsadviseurs in zijn team. Zij helpen projectteams van Rijkswaterstaat om hun rol als opdrachtgever kritischer te bekijken. ‘Keuzes die wij aan de voorkant maken, kunnen een enorme impact hebben op veiligheid. Bijvoorbeeld: in contracten met aannemers stelden wij deadlines voor wanneer de weg weer open moest. Daar hoorde een boetesysteem bij, waardoor aannemers zich soms haastten en ongelukken ontstonden. Dat moet je niet willen.’

‘De GPI wordt bij ons standaard meegenomen in contractafspraken met aannemers. Iedereen die voor ons werkt, is daaraan gehouden.’ En dat is niet voor niets: ‘Helaas hebben we regelmatig te maken met incidenten zoals valpartijen, aanrijdingen en gekantelde voertuigen en machines.’

‘Ik bespreek ernstige casussen en laat dan zien hoe groot de schade kan zijn, maar verandering krijg je vooral door de kracht van herhaling.

Lees het complete praktijkverhaal GPI (pdf)

Praktijkverhaal Rijkswaterstaat

Oproep: Wilt u uw ervaring en visie op de GPI ook delen? Meld u dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Meer berichten over GPI

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.