Hijslus schiet uit Demu door verschil in schroefdraad

Hijslus schiet uit Demu schroefdraad verschiltVoor het plaatsen van een betonnen trap van 5635 kg worden hijslussen gebruikt. Na het aanhijsen laat de rigger de trap zakken om een correctie in de schuinte aan te brengen. Hierna wordt de trap weer gehesen. Op een hoogte van 1.50 tot 1.80 meter schiet een hijslus uit een Demu huls. Bij nader onderzoek blijken de schroefdraden te verschillen!

Gelukkig vangt een tweede hijslus de schok op waardoor een val van de betonnen trap voorkomen wordt. Dit incident had heel anders kunnen aflopen. Lees de ervaringen en voorkom dat dit op uw werk gebeurt.

Wat zijn de oorzaken?

In de container liggen vijf, ogenschijnlijk, dezelfde hijslussen bij elkaar met 16mm schroefdraad. De rigger pakt er vier, controleert op gelijke lengte, staat van de hijslussen en gaat aan het werk. Eén van de meegenomen hijslussen blijkt bij nader onderzoek anders te zijn. Het gaat hierbij om een hijslus met ‘ronde’ draad, 16RD. Het verschil is met het oog niet of moeilijk te zien.

Rechts een uitvergroting van beide schroefdraden waarbij opvalt dat de draadhoek, draadhoogte en scherpte/ronding verschilt van elkaar.

Conclusies / geleerde lessen

Let op met hijsmiddelen! Zeker bij deze werkzaamheden kan een klein verschil grootte gevolgen hebben. Controleer, door het label aandachtig te lezen, of (in dit geval hijslussen) hetzelfde zijn en passend voor de ingestorte voorziening.

Mocht je verschillende hijsmiddelen tegenkomen die gemakkelijk te verwisselen zijn, merk deze dan zichtbaar met verschillende kleuren.

ABC Alert (pdf)

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer