Platenlift met wandplaat uit kraan gevallen

Wat ging er mis?

Op een project bij Heilijgers is tijdens het monteren van gevelbeplating een platenlift met wandplaat uit de kraan gevallen. Het bijna-ongeval heeft geen slachtoffers veroorzaakt. Er is wel sprake van materiële schade. Het hijsgebied op het openbare terrein was niet afgezet. Er was geen publiek aanwezig tijdens het bijna-ongeval.

Voorval en oorzaken

  1. De hijsband tussen platenlift en kraan is gebroken (zie download voor afbeeldingen). De oorzaak van de breuk kon niet worden vastgesteld. De breuk van de hijsband kan zijn ontstaan door slijtage of door een scherp voorwerp. Voor de start van dit werk (door oa-er) waren nieuwe hijsbanden aangeschaft.
  2. De gebruikshandleiding bevatte geen voorschriften voor het gebruik van hijsbanden of hijskettingen en ook geen instructie voor het aanbrengen van de valbeveiliging (met katrol). De valbeveiliging was verkeerd aangebracht en kan de oorzaak zijn geweest van het doorsnijden van de hijsband.

Hoe is het opgelost?

Het ongeval is besproken met de betrokken werknemers en later met alle betrokken partijen (waaronder de leverancier van de platenlift). De platenlift mag voortaan niet meer worden gehesen met een hijsband, maar uitsluitend met hijskettingen. De leverancier heeft aanpassingen gedaan aan dit type platenlift en de gebruikshandleiding aangepast op de leerpunten uit dit bijna-ongeval.

Wat hebben we geleerd?

  1. Uitvoering/onderaannemer: zorg voor een goede hijsinstructie aan de montageploeg, eventueel door leverancier (is bij deze onderaannemer ook uitgevoerd).
  2. Zorg ervoor dat er een goede gebruikershandleiding beschikbaar is.
  3. Bouwplaatsmedewerkers: zet het hijsgebied op openbaar terrein altijd af!
  4. Hanteer de LMRA voorafgaand aan het hijsen. Controleer regelmatig de hijsmiddelen.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer