Leren van Incidenten

Bij bouwwerkzaamheden op de projectlocatie Porseleinhaven is een medewerker om het leven gekomen bij werkzaamheden met een schroefheistelling.

Bij het verticaal verplaatsen van een Bobcat van de derde verdieping van een gebouw heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden.

In de afgelopen maanden heeft zich een aantal (ernstige) ongevallen voorgedaan waarbij verkeersmaatregelen en/of verkeersregelaars waren betrokken...

Een medewerker komt met zijn duim tegen de uitdraaiende lintzaag waarbij een zaagwond aan de bovenkant van zijn duim is ontstaan.

Bij het verplaatsen van een mobiele kraan die bezig was met hijswerkzaamheden, is de bovenwagen achterover gekanteld door onvoldoende stabiliteit.

Een medewerker van BAM Infra Rail is ernstig gewond geraakt aan zijn voet doordat een betonnen dwarsligger van een stapel viel. Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld. Hij heeft een gebroken hak en middenvoetsbeentje. Hoe kon dit gebeuren?

Een medewerker raakt bij het werk te water in een besloten ruimte onder een busbaan. De veiligheidskundige en uitvoerder bespreken de risico’s en maatregelen vooraf, maar tijdens het werk moet een tweede ruimte worden betreden. Betrokken medewerkers schatten de diepte van het water achter de damwand op circa 50 cm, maar blijkt 2 meter te zijn.

Tweemaal vond een borsing plaats op de openbare weg nabij een tijdelijke in-/ uitrit van het bouwterrein. Beide ongevallen vertoonden overeenkomsten. Uit het uitgevoerde ongevalsonderzoek komen meerdere leerpunten naar voren voor bouwwegen en in-/ uitritten.

Recent heeft zich een ongeval voorgedaan op een project waarbij een hard houten balk op maat werd gezaagd. De houten balk lag op de grond en het slachtoffer hield de balk met zijn voet op zijn plaats. Bij het zagen kwam de tip van de zaag in zijn voet terecht. De wond moest in het ziekenhuis gehecht worden.

Op een kade bedoeld voor veerboten, bevinden zich twee hefbruggen welke door een hefinstallatie in een toren op en neer kunnen bewegen. Tijdens het schoonmaken verzet één van de schoonmakers een ijzeren staaf die in de weg staat. Plotseling begint het hefmechanisme te draaien.

BAM Infra reconstrueert een weg midden in een woonwijk, afgezet conform CROW 96b. Dichtbij het werk staat een school. Op het werk is een medewerker met een graafmachine bezig met profileren. Hij rijdt een stukje achteruit. Een negenjarige scholier op de fiets rijdt over het naastliggende pad en ziet een kortere weg.

Opnieuw zijn er ongevallen door wegglijdende ladders op een gladde ondergrond met ernstig letsel tot gevolg...

Tijdens naderend onweer werd beton gestort met een mobiele kraan. De bliksem sloeg in op de mast van de kraan. Via de hijskabel, de betonkubel en de persoon die de kubel vasthield, werd de elektrische lading naar de aarde geleid. De persoon is een poosje versuft geweest maar houdt er gelukkig geen gevolgen aan over.

Op het project worden prefabbeton gevelelementen aangeleverd in een stalen (opslag)bok. Tijdens het uithijsen van een element zijn de andere opgeslagen elementen omgevallen. Gevolg een beschadigd element en een onbruikbare schuifladder.

Om vervuiling van de vloerbedekking net voor de oplevering te voorkomen, werden plastic overschoenen gedragen. Op een met marmer beklede trap gleed een schilder onderuit en kwam daarbij ten val.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer