Verkeersregelaar geraakt door graafmachine

Een verkeersregelaar wordt tijdens het werk geraakt door een mini-graafmachine. Het slachtoffer loopt kneuzingen en een afgescheurde pees op. Er gebeuren veel ongevallen en incidenten door maneuvrerende voertuigen en machines. Wat kunnen we leren van dit incident?

Verkeersregelaar geraakt door graafmachine reductie aanrijdgevaar gcvb

Wat is er gebeurd?

Na het trekken van een kabel stond de mini-graafmachine stil. De machinist was samen met de fitter bezig om de tekening van het werk te bespreken. De machinist zat in de kraan en de fitter stond er naast. De minigraver stond aan en niet in de veiligheidsstand. 

Eén van de verkeersregelaars verplaatst zich in het draaibereik van de kraan om een auto te laten passeren, doet een stap naar achteren en draait zich tot dicht in de buurt van de minigraver. De machinist had de verkeersregelaar nog geen signaal gegeven dat er iets met de minigraver ging gebeuren. 

Als de auto is gepasseerd, wijst de fitter iets aan op de tekening waarbij hij tegen één van de bedieningshendels aangestoot. De mini-graafmachine maakt een snelle rechts draaiende beweging en raakt de verkeersregelaar. 

Geleerde lessen

  • Zorg tijdens het startwerkoverleg voor correcte instructies over taken en locatie in het werkgebied, neem hierin ook altijd de verkeersregelaars mee. Zijn er onduidelijkheden tijdens de uitvoering, bespreek deze dan op een veilige plek buiten het werkgebied.
  • Zet de minigraver altijd uit / in de beveiligingsstand tijdens werkoverleg.
  • Maak altijd oogcontact met de machinist en wacht op zijn instructies;
  • Blijf uit het draaibereik van een draaiende / in werking zijnde machine;
  • Blijf altijd alert en let op de omgeving!

Safety Alert BAM

Nieuw beleid om aanrijdgevaar te verminderen

Per 1 januari 2021 hanteren de Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en hun onderaannemers/leveranciers een nieuw beleid om ongevallen door aanrijding te reduceren. De implementatietermijn is maximaal 1 jaar. Dit betekent dat dit beleid vanaf 1 januari 2022 wordt voorgeschreven. Ook Onderschrijvers van de GCVB hanteren de uitgangspunten van dit beleid en zullen deze toepassen. 

In het nieuwe beleid ligt de hoogste prioriteit bij het elimineren van de risicobron van aanrijdgevaar. Daarom staat voorgeschreven dat men te allen tijde het principe “het werkvak of bouwplaats is vrij van personen- of verkeerverkeer, tenzij” is een fundamenteel nieuw uitgangspunt wat grote effecten kan hebben op het ontwerp, voorbereiding en realisatie van een project”

Lees het complete beleidsdocument Reductie Aanrijdgevaar

#beleid #aanrijdgevaar #bouw #GCVB #veiligheid #lerenvanincidenten #graafmachine #verkeersregelaar

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer