Leren van Incidenten

Opnieuw zijn er ongevallen door wegglijdende ladders op een gladde ondergrond met ernstig letsel tot gevolg...

Tijdens naderend onweer werd beton gestort met een mobiele kraan. De bliksem sloeg in op de mast van de kraan. Via de hijskabel, de betonkubel en de persoon die de kubel vasthield, werd de elektrische lading naar de aarde geleid. De persoon is een poosje versuft geweest maar houdt er gelukkig geen gevolgen aan over.

Op het project worden prefabbeton gevelelementen aangeleverd in een stalen (opslag)bok. Tijdens het uithijsen van een element zijn de andere opgeslagen elementen omgevallen. Gevolg een beschadigd element en een onbruikbare schuifladder.

Om vervuiling van de vloerbedekking net voor de oplevering te voorkomen, werden plastic overschoenen gedragen. Op een met marmer beklede trap gleed een schilder onderuit en kwam daarbij ten val.

Bij een grote fasering heeft een aantal medewerkers noodgedwongen te veel uur achter elkaar gewerkt (>20 uur). Dit is niet gewenst en past niet binnen de Arbeidstijdenwetgeving. Het leidt tot vermoeidheid en concentratieproblemen.

Tijdens het slijpen van een rvs-goot heeft een medewerker een staalsplinter in zijn oog gekregen. De medewerker droeg een veiligheidsbril die niet geschikt is voor slijpwerkzaamheden. De bril sloot niet goed aan op het gezicht.

Tijdens het opladen van een containerbak op een vrachtwagen met een haakarm is spontaan het haakoog afgebroken. De container stond al half op de vrachtwagen. Na het afbreken gleed de container van de vrachtwagen af.

Bij werkzaamheden is vanaf de tussenvloer een boormachine gevallen en viel naast een medewerker op de begane grond. Op een tussenvloer worden geen kantplanken aangebracht, waardoor de boormachine van de vloer af kon vallen.

Tijdens het handmatig doorsteken van steigermateriaal (4 meter staander) is een steigerbuis omgevallen en op de arm van een werknemer terecht gekomen. De medewerker had gebruik moeten maken van een kraan.

Een medewerker van een sloopbedrijf heeft een onder spanning staande elektrakabel doorgeknipt. Door het gebruik van geïsoleerd gereedschap is elektrocutie voorkomen.

De uitvoerder vroeg onze collega om even een gaatje te boren in de rioolput. De putdeksel stond open maar waaide onverwacht dicht en klapte tegen het hoofd van het slachtoffer.

Op een projectlocatie werd op een lange verhoogde oprit een slang uitgerold/uitgelegd. Hierbij raakte een medewerker in ’onbalans’ en viel van het talud naar beneden.

Op een renovatieproject heeft een werknemer vanuit de omliggende constructie een zware stroomstoot gekregen (380V). De werknemer verplaatse draadstangen en beugels voor de luchtkanalen.

Op een project is tijdens het monteren van gevelbeplating een platenlift met wandplaat uit de kraan gevallen.

Tijdens het inhijsen van het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug vielen twee hijskranen om. Deze  kwamen samen met het brugdek op naastgelegen woningen en winkelpanden.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer