Zaagwond door gebruik Lintzaag

Wat is er gebeurd

Een medewerker is met zijn duim tegen de uitdraaiende lintzaag gekomen waarbij een zaagwond aan de bovenkant van zijn duim is ontstaan. Bij nader onderzoek bleek ook dat het bot voor de helft was ingezaagd.

Wat was de situatie

De medewerker was met een lintzaagmachine draadeinde op maat aan het zagen. Bij het omhoog brengen van de lintzaag draait deze altijd uit en staat nooit direct stil. Tijdens het doorvoeren van het materiaal is het uiteinde van het draadeind van de bok gevallen waardoor deze nabij de lintzaag omhoog schoot. Uit reactie heeft de medewerker het draadeind willen tegenhouden en hierbij heeft is hij met zijn duim in de nog draaiende lintzaag gekomen.

De medewerker is medisch behandeld en de wond is vastgelegd. Hierbij bleek dat het bot voor de helft was ingezaagd. Er zijn geen pezen of zenuwen geraakt. De prognose is dat de wond en het bot volledig zullen herstellen.

Lintzaagmachine

Wat kunnen we er van leren?

  • Wacht met handelingen als draaiende delen van machines of apparaten nog draaien.
  • Zorg dat het werkstuk altijd goed geklemd is.
  • Werk niet te gehaast en neem de tijd voor risicovolle werkzaamheden.
  • Pas de LMRA (laatste minuut risico analyse) toe.

Unica Safety Flitsen

Unica is in 2015 het initiatief ‘Safety flits’ gestart. Het doel van dit initiatief is om medewerkers meer bewust te maken van de risico’s die aan het werken bij Unica verbonden zijn. Een Safety flits is een informatief ‘A4-tje’ dat binnen de organisatie verspreid wordt. De Safety flitsen worden naar aanleiding van een ongeval door de afdeling KAM opgesteld en digitaal verspreid aan alle medewerkers met toegang tot e-mail. Vaak worden Safety flitsen vervolgens op de werkvloer besproken in toolbox bijeenkomsten en worden ze door werknemers ter plaatse afgedrukt en opgehangen.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer