Gekantelde kraan

Wat was de situatie

Een mobiele kraan stond op stempels en was bezig met hijswerkzaamheden. Om een shovel te laten passeren moest de kraan worden verplaatst. Hierbij stond de bovenwagen in dezelfde richting als de onderwagen en met de cabine in de rijrichting, de stempels ingetrokken en de uithouders ingeschoven. Vervolgens heeft de machinist de telegiek vanuit de transportstand naar horizontaal gebracht waarna deze is gaan zwenken. 

Wat ging er mis

Toen de bovenwagen dwars op de onderwagen stond, is de bovenwagen achterover gekanteld i.v.m. onvoldoende stabiliteit. 

Wat was de oorzaak

De kraan stond op banden, de stempels waren volledig ingetrokken en de uithouders volledig ingeschoven. Volgens de instructies van de fabrikant is zwenken van deze kraan met volle ballast op banden niet toegestaan. De machinist heeft deze instructies door een verkeerde inschatting niet gevolgd. 

Welke actie is genomen

  • Gebied afgezet, incident gemeld, kraan rechtgezet en de gemorste olie is door een milieubedrijf opgeruimd. 

Hoe te voorkomen (leerpunten)

  • In dit geval had de machinist de LMB moeten programmeren en de kraan moeten configureren overeenkomstig aan deze code. De verplaatsing van de kraan had dan met de uithouders zoveel mogelijk uitgeschoven met de stempelvoetplaten net boven het maaiveld moeten gebeuren.
  • Óf de telegiek in de transportstand plaatsen, zwenkpal monteren en achteruit rijden tot de plaats van opstelling. Vervolgens de uithouders uitschuiven en de kraan opstempelen. Bij een juiste LMB instelling is de kraan weer gereed voor gebruik. 

Meer informatie torenkranen: Richtlijn torenkranen

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer