Dwarsligger veroorzaakt ernstig voetletsel

Wat is er gebeurd

In 2017 is een medewerker van BAM Infra Rail ernstig gewond geraakt aan zijn voet, doordat een betonnen dwarsligger van een stapel viel. De getroffene is in het ziekenhuis behandeld. Hij heeft een gebroken hak en middenvoetsbeentje.

Eerder die dag zijn twee soorten dwarsliggers gestapeld aangeleverd en moesten worden gesorteerd. Tijdens een tussenpauze gingen enkele monteurs op de gestapelde dwarsliggers (drie lagen) zitten. Op het moment dat de monteurs opstonden, is een dwarsligger van de stapel gevallen en heeft de hak van het slachtoffer geraakt.

Wat waren de oorzaken

Een eerste onderzoek heeft de volgende oorzaken aan het licht gebracht:

  • De dwarsliggers waren niet voldoende stabiel gestapeld. Verschillende types dwarsliggers die zijn overgebleven van een ander werk zijn aangeleverd gestapeld in vijf lagen. De dwarsliggers zijn gescheiden met houten balken die op het project lagen. Waarschijnlijk waren de gebruikte houten balken niet lang genoeg om de buitenste dwarsligger (de gevallen dwarsligger) goed te ondersteunen.
  • Dwarsliggers horen stabiel gestapeld te zijn. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd zo te zijn. De monteurs hebben dit risico niet herkend.

Wat te doen om herhaling te voorkomen

  1. Ga er niet van uit dat een stapel dwarsliggers stabiel gestapeld is.
  2. Geen onnodige aanwezigheid van mensen < 1 meter van een stapel dwarsliggers.
  3. Ga niet zitten of staan op de stapel.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer