Staalsplinter in het oog

Wat ging er mis?

Tijdens het slijpen van een rvs-goot heeft een medewerker een staalsplinter in zijn oog gekregen. De medewerker droeg een veiligheidsbril die niet geschikt is voor slijpwerkzaamheden, omdat deze niet goed aansluit op het gezicht. De medewerker wist dat hij risico liep met de veiligheidsbril tijdens slijpwerkzaamheden, maar heeft het risico onderschat. Hij had een gelaatsscherm moeten gebruiken.

Hoe is het opgelost?

Na een paar dagen kreeg de medewerker last van zijn oog. Er bleek een staalsplinter in te zitten, die door de huisarts is verwijderd. De achtergebleven roest moest in het ziekenhuis verwijderd worden. Na 2 dagen verzuim kon de medewerker zijn werkzaamheden weer hervatten.

Lessons-learned

  • Gebruik tijdens slijpwerkzaamheden altijd een ruimzicht/overzetbril of een gelaatsscherm. Een gewone veiligheidsbril (met of zonderkapjes) is niet voldoende. Een ruimzichtbril, vergelijkbaar met een skibril, sluit helemaal aan met de gezichtshuid. Dit is noodzakelijk om de ogen goed af te schermen tegen de fijne metaaldeeltjes die met grote snelheid wegspringen.
  • Ben je brildragend en heb je voor je werkzaamheden regelmatig een veiligheidsbril nodig, dan kom je in aanmerking voor een veiligheidsbril op sterkte. Vialis heeft een viertal nauw aansluitende monturen ter beschikking. Als incidenteel een veiligheidsbril nodig is, kan een ruimzichtbril of gelaatscherm worden gedragen.
  • Zorg dat een veiligheidsbril altijd binnen handbereik is, zodat je deze altijd gelijk kunt pakken wanneer dat nodig is.
  • Spreek een medewerker aan wanneer je ziet dat de medewerker niet de juiste gezichts- of gelaatsbescherming draagt.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer