Verkeersveiligheid bij tijdelijke in-/uitritten

Wat is er gebeurd?

In december 2017 botste een Volkswagen Caddy op een oplegger bedoeld voor transport van lange betonnen liggers. De aanrijding vond plaats op de N315 (openbare weg) nabij een tijdelijke in-/ uitrit van het bouwterrein.

De vrachtwagenchauffeur had de liggers de avond er voor afgeleverd. Na een overnachting in zijn vrachtwagen, verliet de chauffeur het bouwterrein via de tijdelijke in-/uitrit.

De Volkswagen Caddy reed in op het achterste deel van de oplegger. Een Opel Corsa reed vervolgens aan de achterzijde in op de Volkswagen Caddy.

Zie de afbeeldingen rechts voor een overzichtsschets van de aanrijding vlak voor en op het moment van de aanrijding.

Tweede ongeval op een bouwuitrit

Het tweede ongeval toont overeenkomsten met de eerdere aanrijding op een ander project van VolkerWessels. Toen reed een zandwagen een fietser aan op de openbare weg voor een in-/uitrit.

Hieruit blijkt dat aanrijdgevaar een van onze grootste veiligheidsrisico’s is. Zowel op de bouwplaats zelf voor onze medewerkers als voor derden op de openbare weg. Het is erg belangrijk om het risico van aanrijdgevaar al tijdens de ontwerpfase te onderkennen en maatregelen te nemen.

Leerpunten vanuit het ongevalsonderzoek

Uit het uitgevoerde ongevalsonderzoek komen meerdere leerpunten naar voren voor bouwwegen en in-/ uitritten, namelijk:

  1. VolkerWessels gaat een standaard set aan eisen ontwikkelen waar tijdelijke in-/uitritten minimaal aan moeten voldoen.Te gebruiken bij ontwerp en voorbereiding.
  2. Professionaliseer de voorbereiding en planning van groot transport.
  3. Kies niet te snel voor de ‘verkeersregelaar’ als dé verkeermaatregel. Probeer ook andere verkeersmaatregelen, zoals: tijdelijke afsluiting, omleiding of plaatsen van een verkeersregelinstallatie.
  4. Neem in het ontwerp van een bouwweg als maatgevend transport niet alleen de aslasten mee van voertuigen, maar ook de rijcurve (bochtstralen), hellingshoek en/of hoogteverschillen van bouwwegen.
  5. Beleg op grote multidisciplinaire projecten de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, realisatie en onderhoud van bouwwegen en in-/uitritten integraal in de organisatie.

Lees de toelichting op de leerpunten in de download (pdf).

Ondertekenaars

Over de code

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Lees verder.