Bestuurder vorkheftruck geraakt door ondersteuningsstempel

Bestuurder vorkheftruck geraakt door ondersteuningsstempel leren van incidenten GCVB

In juli 2021 heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op een van de bouwplaatsen van VolkerWessels. VolkerWessels heeft een WAVE-alert (safety alert) opgesteld en beschikbaar gesteld om in de sector zo snel mogelijk van dit incident te kunnen leren en herhaling te helpen voorkomen.

VolkerWessels heeft het ongeval nog in onderzoek en zal de lessons learned delen wanneer het onderzoek is afgerond.

Wat is er gebeurd

Een medewerker bestuurde een vorkheftruck en is waarschijnlijk tijdens het achteruit rijden met de vorkheftruck tegen een pallet met ondersteuningsstempels aangereden. Een ondersteuningsstempel heeft de medewerker tegen het hoofd geraakt met ernstig letsel tot gevolg.

Te nemen maatregelen

Op basis van de eerste verslaglegging van de omstandigheden worden onderstaande maatregelen aanbevolen:

  1. Op werkplekken waar gebruik wordt gemaakt van vorkheftrucks, voorladers en dergelijke, richt een route in waar personeel en materieel zich vrij van materiaal kan verplaatsen. 

  2. Hou extra rekening met punt 1 bij wijzigingen die impact hebben op de bouwplaatsinrichting.

  3. Eventueel aanwezige onderdelen van de machine, welke dienen om de veiligheid van de bestuurder te waarborgen, mogen onder geen enkele voorwaarde verwijderd worden bij en/of tijdens het gebruik van het betreffende materieelstuk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de deuren van een vorkheftruck (met veiligheidsfunctie) en de veiligheidsgordel.

 Lees de complete WAVE-Safety (safety alert) van VolkerWessels

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer