Geraakt door plots vrijkomende energie (smeermiddel)

Op 1 augustus heeft op een project van DuraVermeer een ongeval plaatsgevonden waarbij een medewerker van een van de partnerbedrijven ernstig gewond is geraakt. De medewerker verrichte reparatiewerkzaamheden aan het onderstel van een graafmachine. Hij was er echter niet van op de hoogte dat het onderdeel waar hij aan werkte onder hoge druk (180 bar) stond.

De medewerker wilde een smeernippel losdraaien die plotseling met grote kracht loskwam en hem in het gezicht raakte. Ook kreeg hij door de vrijkomende energie het smeervet onder hoge druk in de opgelopen verwondingen en via de mond in zijn slokdarm en longen. De medewerker is met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij is geopereerd. Er wacht hem een lange revalidatie.

Behalve bij het verrichten van werkzaamheden aan materieel onder druk kan vrijkomende energie ook in verschillende andere vormen plaatsvinden. Vooruitlopend op de definitieve resultaten van het ongevalsonderzoek heeft DuraVermeer een 'Leren van kaart' opgesteld over werkzaamheden aan materieel onder druk en andere onveilige situaties rond vrijkomende energie.

Bekijk en download de 'Leren van kaart' van DuraVermeer (pdf)

Risico vrijkomende energie bouw

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer