• Actueel
  • 'Werk niet als individu op de bouwplaats'

'Werk niet als individu op de bouwplaats'

Tien jaar werkt de bouwsector nu in de GCVB samen om de veiligheid te verbeteren. Een van de lessen: heb geduld, en stop met wij-zij-denken.

Stop met het wij-zij-denken op de bouwplaats. Alleen dan organiseer je veiligheid echt in alle lagen van de keten. Dat is de kern van het verhaal van Frans van Ekerschot (chief safety officer bij het Rijksvastgoedbedrijf) en Mathijs Bakker (manager veiligheid bij de infradivisie van Dura Vermeer).  

Beiden zijn lid van de kerngroep van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). Dit jaar bestaat die organisatie tien jaar. De betrokken opdrachtgevers en -nemers houden zich dus al een decennium gezamenlijk bezig met de vraag: hoe zorg je dat de hele keten veilig werkt? De grootste winst zit volgens de veiligheidsmanagers in de cultuuromslag die moet plaatsvinden. Het wij-zij-denken moet eruit. “Als je niet bij hetzelfde bedrijf werkt, is het ‘die andere partij’”, zegt Bakker. “We moeten erop sturen dat we elkaar als mens behandelen. En niet als ‘poppetjes’ die we even invliegen.”

Ga respectvol en eerlijk met elkaar om, is Bakkers advies. “Bij grote bedrijven leeft al veel meer het idee dat je mag stoppen als het werk niet veilig is. Maar de kleine bedrijven denken natuurlijk: ‘ik ben afhankelijk van die grote bouwer’. Nou, ook zij mogen het werk stilleggen. Graag zelfs.”

Lange adem

Ook helpt het als bedrijven vaker met vaste teams werken, denkt Bakker. Maar nog belangrijker is het werknemers tijd te gunnen om veilig te werken. “Veiligheid kost niet per se meer geld, maar het kost zeker tijd.” Van Ekerschot ziet ook bij opdrachtgevers een beter besef ontstaan over hun verantwoordelijkheden in de keten. Snel gaat het niet. "Het heeft tijd nodig om een cultuurverandering door te voeren. Het is ook een kwestie van een lange adem, consistent samen optrekken en je niet laten afleiden door andere zaken.” (bron: artikel Petra Platschorre, Cobouw)

"We moeten niet de illusie hebben dat we het wel eventjes oplossen”

Lees het hele artikel in Cobouw over complexere gebouwen, duidelijke afspraken, herhaling en verwachtigen rond samenwerking en veiligheid.

Ketensamenwerking 

Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.