Gewond aan hoofd na val van talud

Wat ging er mis?

Op een projectlocatie werd op een oprit een slang (diameter 60 mm) uitgerold/uitgelegd. De slang zou later gebruikt worden voor het storten van beton. De oprit is circa 31 meter lang, en het hoogteverschil tussen boven- en onderkant is ongeveer 4 meter. Langs de rand van de oprit was een rood/wit lint aangebracht.

Bij het uitrollen waren 6 man hands-on betrokken (inclusief slachtoffer). Het slachtoffer stond bijna bovenaan de oprit, en was net bezig de slang van zijn rechterschouder over te brengen naar onder zijn arm. Op datzelfde moment werd de slang verder verplaatst en aangehaald en doordat de slang niet recht maar in een boog lag trok deze in het midden richting de rand van de oprit. Het slachtoffer stond ook aan de rand van het talud, raakte in ’onbalans’ en viel naar beneden.

Wat was het gevolg?

Slachtoffer is van het talud gerold en is vervolgens met zijn mond/kaak tegen het beton geslagen. De collega’s zijn direct naar hem toegegaan en hebben 112 gebeld. Slachtoffer is later per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Wat kunnen wij er aan doen?

  • Grote hoogteverschillen moeten worden afgezet met een voldoende sterke afscherming (lint is slechts een waarschuwing), die een volwassen persoon kan tegenhouden.
  • Werkzaamheden, hoe ‘gewoon’ ze ook lijken, dienen vooraf altijd doorgesproken te worden (Partnerplan).

Wat kan jij er aan doen?

  • Wees bij het (handmatig) verplaatsen van lasten alert op mogelijke risico’s, en neem altijd een veilige positie in.
  • Doe geen twee dingen tegelijk (slang verpakken plus verder uitleggen).
  • Ga pas aan het werk als je zeker weet dat het veilig kan (maak afspraken als je het werk met meerdere collega’s moet uitvoeren).

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer