Putdeksel tegen hoofd

Wat ging er mis?

De uitvoerder vroeg onze collega om even een gaatje te boren in de rioolput. Toen de collega aankwam, stond de putdeksel al open. Hij klom in de rioolput. Het deksel van de put waaide onverwachts dicht, en klapte tegen het hoofd van het slachtoffer. Deze droeg een helm, maar kreeg door de klap van het deksel last van zijn nek. Nadat hij het deksel op zijn hoofd had gekregen, kwamen ze erachter dat het deksel niet was beveiligd tegen dichtvallen. Het deksel was ook niet vastgemaakt aan het hek waar het deksel tegenaan leunde.

Wat was het gevolg?

De klap was zo krachtig dat de man naar de dokter is gegaan. Deze constateerde een hersenschudding. Dit betekent dat de getroffene een aantal dagen niet kan werken.

Wat kunnen we er aan doen?

  • De uitvoerder moet vooraf controleren of er veilig gewerkt kan worden. Hij had kunnen zien er geen beveiliging aanwezig was en dat het deksel niet vastgemaakt was. De uitvoerder moet er voor zorgen dat het deksel niet kan dichtwaaien.
  • Ook moet hij ervoor zorgen dat dit bij de beheerder van de installatie gemeld wordt. Het is een gevaarlijke situatie als het deksel dichtklapt. De beheerder kan ervoor zorgen dat het in orde komt.

Wat kan jij er aan doen?

  • Heeft een deksel geen voorziening om het vast te zetten? Gebruik dan een touw of klem om te voorkomen dat het deksel kan dicht vallen.
  • Meld de gevaarlijke situatie om er voor te zorgen dat een ander geen ongeval overkomt.
  • Ga pas aan het werk als het veilig kan.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer