Voet bekneld onder rupsband hoogwerker

In februari 2016 heeft op het project SAA-ONE een ernstig ongeval plaatsgevonden, waarbij een medewerker letsel heeft opgelopen aan zijn rechteronderbeen. De voet van de medewerker raakte bekneld tussen het asfalt en de rups van de rijdende hoogwerker die bediend werd door een collega.

Wat was de situatie?

De medewerkers waren bezig met het doorvoeren van een voedingskabel naar een lichtarmatuur onder het viaduct. Daarvoor was een gat gegraven om een mantelbuis vrij te maken waar de voedingskabel doorgevoerd moest worden. Bij het vrijkomen van de mantelbuis werd vastgesteld dat het trekkoord te kort was om aan de voedingskabel te verbinden. Het slachtoffer klom uit het gat om te vragen aan zijn collega of er een trekkoord in de hoogwerker lag. Door het geluid van de draaiende motor kon het slachtoffer zich op afstand niet verstaanbaar maken en liep in de richting van zijn collega in de werkbak van de hoogwerker, in de gevarenzone van de hoogwerker.

Wat gebeurde tijdens het ongeval?

Op het moment dat het slachtoffer hoorde van zijn collega dat er geen trekkoord in de hoogwerker lag, liep hij weg. Zijn collega in de hoogwerker was er van overtuigd dat het slachtoffer weg was en zette de hoogwerker in beweging richting het armatuur onder het viaduct. Op dat moment ontweek het slachtoffer een verkeerschildje waarbij hij zijn rechterbeen voor de net wegrijdende hoogwerker zette en bekneld raakte. Zijn collega kon het slachtoffer niet zien omdat hij, vanwege de positie van de werkbak, gedraaid stond en keek in de richting van het armatuur.

Lessons-learned

Dit ongeval is uitgebreid onderzocht door zowel collega’s vanuit het project SAA-ONE als door inspectie SZW. Beide onderzoeken zijn recentelijke afgerond. Via deze WAVE-alert willen wij jou informeren over de lessen die getrokken kunnen worden uit de onderzoeken:

  1. Weet altijd waar je collega’s zijn ZIE JE MIJ, ZIE IK JOU. Maak oogcontact met de bestuurder voordat je de machine te dicht benadert. Ga er niet blindelings vanuit dat de ander jou ziet.
  2. Begeef je niet in de gevarenzone/draaibereik of rijrichting van een mobiel arbeidsmiddel.
  3. Maak vooraf goede afspraken met elkaar. Meld wat je gaat doen en waar je dat gaat doen. Stel je collega’s op de hoogte als je het mobiele arbeidsmiddel gaat verplaatsen.
  4. Kijk tijdens het besturen van de hoogwerker zoveel als het kan in de rijrichting van de hoogwerker. Met de werkbak achter de basismachine in plaats van voor.
  5. Bestuur alleen een hoogwerker met een geldig certificaat. Nog geen certificaat of is deze verlopen, meld dit bij je leidinggevende.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer