• Actueel
  • Coördinerend constructeur moet duidelijkheid creëren in gefragmenteerde bouw

Coördinerend constructeur moet duidelijkheid creëren in gefragmenteerde bouw

Met het toenemende aantal risicoprojecten in een steeds voller Nederland, is een coördinerend constructeur die de veiligheid op de bouwplaats van A tot Z borgt, noodzakelijk. Dat vindt Sander den Blanken, voorzitter van de Kerncoalitie Veiligheid. "We moeten een einde maken aan de schijnveiligheid. Dit moet in de contracten komen."(artikel Cobouw)

Hoewel bouwers de meeste projecten tot een goed einde brengen, gaat het ook nog wel eens mis. Sander den Blanken, directeur bij BAM Infra en kersverse voorzitter van de Kerncoalitie Veiligheid, hoopt dat de nieuwe constructeursrol de regie op veiligheid terugbrengt. In de bouw zijn er namelijk nogal wat ‘overdrachtsmomenten’ legt hij uit. Dat wat de constructeur aan het begin heeft bedacht, is niet altijd meer helemaal helder aan het einde van het proces.

En zeker tijdens de bouwfase treden wijzigingen op. “Als bijvoorbeeld een brug tijdelijk wordt ondersteund of op een ander oplegsysteem wordt gelegd, dan geeft dat een andere belasting op een constructie die je wel moet doorrekenen.”

Ondertussen zijn er al bedrijven die de nieuwe regierol uitproberen, de Kerncoalitie wil het nu ook uitdragen bij de deelnemers van de organisatie. Het moet in contracten komen, zo is de hoop.

Lees het complete interview in Cobouw

Agent of Change

In 2018 heeft de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) ook de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) opgeroepen een ‘Agent of Change’ te zijn op het gebied van veiligheid. In 2019 zijn samen met het Opdrachtgeversforum, Bouwend Nederland, VNconstructeurs en Koninklijke NLingenieurs (Kerncoalitie Veiligheid) voorstellen ontwikkeld om de door de OVV in haar rapport 'Bouwen aan constructieve veiligheid' genoemde punten te verbeteren.

De GCVB richt zich hierbij voornamelijk op de onderwerpen 'Regie op veiligheid', het 'Borgen van Constructieve Veiligheid' en 'Lerend Vermogen'. Deze onderwerpen vereisen bij uitstek een ketenbenadering.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.