• Actueel
  • ‘Leiders moeten rekenschap nemen van voorbeeldgedrag’ Jan Huijbers, directeur Van den Herik Groep

‘Leiders moeten rekenschap nemen van voorbeeldgedrag’ Jan Huijbers, directeur Van den Herik Groep

JH foto 1'Ik mag (op persoonlijke titel) in de Governance Code Veiligheid in de Bouw aanzitten aan de overleg tafel. De laatste jaren dan wel digitaal. Dat is op zich al veiliger tenzij je vanuit de auto deelneemt, las ik laatst in de krant. Ik word bezien als vertegenwoordiger van de achterban Vereniging van Waterbouwers en achterban Middenbedrijf Bouwend Nederland (15-100 mln).

Het mooie van deze groep ondertekenaars, want zo heten we officieel, is dat we zowel van opdrachtgeverszijde (Prorail, Rijksvastgoedbedrijf en RWS) en een negental Ceo’s van de grootbedrijven aan die ene tafel zitten.
ViA en de GPI zijn producten die door toedoen van de GCVB zijn ontstaan. Ooit was de aanleiding (of de druppel) de parkeergarage in Eindhoven. Ik werd er bij toeval als het ware 'ingetrokken', maar heb het besef gekregen hoe belangrijk het is. Nu wordt het implementeren van Veiligheid in Aanbesteding (ViA) het nieuwe speerpunt vanaf 2022! Bij deze een oproep dat wij als ketenpartners ook echt daarmee gaan werken per 1-1-2022.

In onze 'bedrijf top 5' staan de gebruikelijke risico’s, zoals: vallen, struikelen en beknellen bovenaan. Wij hebben minder te maken met aanrijdgevaar en uiteraard ook met typische bouwrisico’s. In de 75 jaar dat ons bedrijf bestaat, is ons een dodelijk ongeluk bespaart gebleven. Maar dat is geen geruststelling eerder een waarschuwing dat we statistisch gezien daar steeds meer kans op gaan maken.’

De cultuurverandering is merkbaar

We zijn gesterkt met SCL-trede 3 en gaan per 2023 naar trede 4. In november dit jaar doen we al een projectaudit op dat niveau. Mensen vinden het belangrijk, het spreekt aan, en de cultuurverandering is wel merkbaar als ik het vergelijk met 35 jaar geleden, toen we nog op de poliepgrijper van de draadkraan stapten om van de wal aan boord van de drijvende kraan te komen.

Voorbeeldgedrag

Erg leuk was de (interne) cursus veiligheidsbewustzijn die we in de aanloop van trede 0 naar trede 3 te komen hebben gedaan. De boodschap is super simpel. We zijn feitelijk nog ontwikkeld zoals de mensen uit de prehistorie. We leven nog steeds in stammen, en in die stam is de leider verantwoordelijk voor het overleven. In de prehistorie waren de bedreigingen zeker zo groot, dus op de leider rustte een zware verantwoordelijkheid en ook 168 uur per week. Feitelijk is het in de dierenwereld niet anders, bij de herten loopt de leidhinde voorop, en de rest volgt. Bij de everzwijnen idem, je herkent de treintjes.

De rest volgt het voorbeeldgedrag, voelt zich geborgen en op die wijze gaat de roedel of rotte als een homogene veilige kudde door het leven. In de huidige maatschappij zijn er alleen door ‘tooling van de westerse wereld’ veel bedreigingen bij gekomen waar we feitelijk als prehistorisch geprogrammeerd wezen niet op ontwikkeld zijn. Wij als leiders moeten rekenschap nemen van ons voorbeeldgedrag en dan gaat het automatisch werken.

Wij als leiders moeten rekenschap nemen van ons voorbeeldgedrag
en dan gaat het automatisch werken.

Niet te veel op papier, maar je eigen gedrag moet leidend zijn voor de groep. Doe allemaal je best, en het besef groeit en de veiligheid gaat groeien letterlijk en figuurlijk!'

Lees de complete nieuwsbrief ViA van november

Lees alles over Veiligheid in Aanbesteding ViA

#vandenHerik #JanHuijbers #ViA #GCVB #leiderschap #veiligheid #SCL


Meer berichten over ViA

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.