• Actueel
  • Niet botsen in de bouw. Nieuw beleid tegen aanrijdingen.

Niet botsen in de bouw. Nieuw beleid tegen aanrijdingen.

De afgelopen jaren gebeurden er op bouwplaatsen nog te veel ernstige incidenten met manoeuvrerende voertuigen en machines. Daarom heeft de GCVB een nieuw beleid opgesteld tegen aanrijdgevaar in de bouw. Wat houdt dat in? En wat betekent het voor de rol van veiligheidsfunctionarissen en arboprofessionals in de bouw? (artikel Arbo9-2020, Werner van Eck, Heijmans).

Heijmans Zie jij mij zie ik jou

Nog te veel ongevallen op de bouwplaats ontstaan door rijdende voertuigen en machines. Eerder stelde de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB, zie kader) daarom het ‘Beleid aanrijdbeveiliging personen op voertuigen en machines’ op. Maar dit beleid tegen aanrijdgevaar in de bouw werkte niet.

Waarom niet? Ten eerste omdat dit beleid focuste op een beperkt aantal voertuigen. En op het voorschrijven van technische veiligheidsmiddelen, zoals camera’s en achteruitrijdsignalering. Ten tweede riep dit beleid door onvoldoende communicatie en implementatie meer vragen op dan dat het zaken verduidelijkte. En ten derde was het in sommige gevallen ook niet technisch toepasbaar en zelfs risicoverhogend. Daarom hebben vertegenwoordigers uit de GCVB, Bouwend Nederland en Cumela hard gewerkt aan een nieuw beleid tegen aanrijdgevaar in de bouw.

Allereerst geldt het nieuwe beleid voor alle voertuigen en machines die bedoeld of onbedoeld binnen een werkvak of op een bouwplaats rijden. Deze eenduidigheid maakt de nieuwe regels beter te communiceren en sneller in te voeren. Dat zorgt naar verwachting voor een grotere normatieve werking en meer effect. En dat is precies de bedoeling, want alleen samen lukt het om de bouwplaatsen veiliger te maken.

Arbeidshygiënische strategie basis voorschriften nieuw beleid

Aanrijdgevaar verkleinen of voorkomen, zoals bij het achteruitrijden van voertuigen en machines, begint bij de risicobron. In het nieuwe beleid tegen aanrijdgevaar in de bouw zijn doelvoorschriften geformuleerd op basis van de arbeidshygiënische strategie uit de Arbowet (zie kader). Die elimineren of verkleinen het risico op een aanrijding op een logische manier. Voor alle betrokkenen, dus niet alleen voor een bestuurder of machinist. Iedereen moet in elke situatie denken: is het logisch dat hier een wagen langs die bouwvakker rijdt?

Het is aan de arbo- of veiligheidsverantwoordelijke om de verantwoording en motivering voor toepassing van de strategie en de beschermingsmaatregelen vast te leggen. Die horen thuis in de risico-inventarisatie & -evaluatie (de RI&E) en/of het veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan).

Lees het complete artikel in Arbo 9-2020 (pdf)

Lees meer over de implementatie van Beleid Reductie Aanrijdgevaar

#beleid #aanrijdgevaar #bouw #GCVB #veiligheid

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.