• Actueel
  • Veilig werken of niet werken

Veilig werken of niet werken

Veiligheid op de werkvloer zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn, ook in de bouw. Toch gebeuren er regelmatigongelukken op bouwplaatsen waarbij gewonden of zelfs doden te betreuren zijn. Met de Governance Code Veiligheid in de Bouw wil de bouwsector de werkomgeving veiliger maken (artikel Transport & Logistiek-9-Annelies van Stijn)

Een bouwvakker die op de bouwlocatie door een achteruitrijdend voertuig wordt aangereden, een chauffeur die bij het lossen van de trailer valt, een bouwvakker die tijdens het verplaatsen van een niet-geborgde graafbak wordt geraakt doordat de graafbak valt. Het zijn maar een paar voorbeelden van ernstige incidenten die soms plaatsvinden op bouwplaatsen. Regelgeving te over om onnodige risico’s, fouten en dus ongelukken te voorkomen, maar het blijft mensenwerk.

Slagkracht

“De gevolgen van een incident kunnen groot zijn voor het slachtoffer. Als sector en als bedrijf wil je persoonlijk leed bij slachtoffer, collega’s, familie en vrienden voorkomen. Ook wil je voorkomen dat projecten stil komen te liggen, met eventuele schadeclaims tot gevolg. Met deGovernance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben we daarom als sector zelf het initiatief genomen om de veiligheidscultuur in de bouw verder te verbeteren”, vertelt Kommer den Uil, manager KAM bij BAM Infra Nederland en lid van de Kerngroep GCVidB. “Bestaande regels dekken soms niet alle risico’s en wachten op nieuwe regelgeving duurt vaak lang. Te lang, want ieder incident is er een te veel. Met de GCVidB hebben we als sector meer slagkracht en kunnen wij zelf met initiatieven komen die de veiligheid verhogen. Naast gemeenschappelijke afspraken, hebben we het ook over bewustwording. Veiligheid moet immers vast onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. Het moet voor alle partijen vanzelfsprekend zijn dat je je houdt aan de afspraken, voorschriften en instructies. Ook moet je toezien op elkaars veiligheid.”

Lees het complete artikel op pagina 12 en 13

Schermafbeelding 2019 06 07 om 16.32.36

 

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.