• Actueel
  • Woensdag 29 november: Webinar 'Veiligheid in de bouw begint al in de ontwerpfase'

Woensdag 29 november: Webinar 'Veiligheid in de bouw begint al in de ontwerpfase'

In de bouw gebeuren nog steeds veel ernstige ongelukken. Een groot aantal ongelukken en bouwfouten kan worden voorkomen door goede regie, communicatie en alertheid. Als we bewuster omgaan met veiligheid en veilig werken verankeren in onze werkcultuur, in alle fases van het bouwproces, kunnen we het aantal ongelukken en bouwfouten verminderen gedurende de gehele levenscyclus van een bouwwerk.

Veiligheid in de bouw begint dus al in de voorbereidings- en ontwerpfase en vraagt afstemming en borging gedurende het gehele proces. Het bouwwerk moet veilig te bouwen, te gebruiken, te onderhouden en te slopen zijn.

Hoe we dat als bouwsector willen bereiken, stond centraal in het speciale webinar over Veiligheid in Aanbesteding voor ingenieurs, architecten en constructeurs, georganiseerd door KIVI-afdeling Bouw in samenwerking met Governance Code Veiligheid in de Bouw op woensdag 29 november. Ruim 80 ingenieurs, architecten en constructeurs namen deel aan het webinar.

Veiligheid in Aanbesteding en de Safety Culture Ladder

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Ze noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). De NEN Safety Culture Ladder (SCL - Veiligheidsladder) wordt hierbij gehanteerd om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Er wordt kwalificatie gevraagd van opdrachtnemers en opdrachtgevers! Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.Veiligheid in Aanbesteding en de Safety Culture Ladder Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Ze noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). De NEN Safety Culture Ladder (SCL - Veiligheidsladder) wordt hierbij gehanteerd om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Er wordt kwalificatie gevraagd van opdrachtnemers en opdrachtgevers! Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.

Programma

Inleiding
Arjan Klem, bestuurslid KIVI Bouw en senior engineer Octatube

Toelichting
GCVB Marc Jonkman, KIVI en Kerngroeplid GCVB

Presentatie Veiligheid in Aanbesteding
Dea Snoeijer, projectmanagement ViA GCVB en schakelfunctie beleid-uitvoering Rijksvastgoedbedrijf

Na een uitgebreide informatieve ronde is er volop ruimte voor het stellen van vragen.

Leerdoelen

Na afloop van het webinar weet je:

  • Waarom het belangrijk is om al in de ontwerpfase rekening te houden met bepaalde veiligheidsaspecten.
  • Of ViA en kwalificatie op de SCL voor jou en voor je bureau van toepassing is?
  • Wat je moet doen als ViA van toepassing is.
  • Hoe je aan ViA voldoet.
  • Wat de gevolgen zijn als je niet (tijdig) voldoet.

Meer informatie, gestelde vragen en antwoorden, presentatie en webinar terugkijken via website van KIVI

Lees meer over Veiligheid in aanbesteding 

Logo KIVI 1000x447px

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.