• Actueel
  • Wijziging kleurstelling signalerende veiligheidskleding

Wijziging kleurstelling signalerende veiligheidskleding

De brancheorganisatie van de spooraannemers RailAlert, heeft op verzoek van de bouwbranche Governance Code Veiligheid in de Bouw onderzoek gedaan naar de kleurstelling van signalerende kleding.

Aanleiding hiervoor is dat in de spoorbranche signalerende gele kleding wordt gebruikt, terwijl in de rest van de bouwbranche hoofdzakelijk in de signalerende kleur oranje wordt gewerkt. Ook in de internationale spoorbranche, zoals in Duitsland, wordt hoofdzakelijk oranje gebruikt. Het gevolg is dat werknemers die zowel in de spoorbouw als in de overige bouw werkzaam zijn en spoorwerkers die modaliteit- of grensoverschrijdend werken, moeten switchen tussen beide kleuren kleding.

Uit onderzoek blijkt dat er geen veiligheidskundige reden is om vast te houden aan de kleur geel. Uit het oogpunt van uniformiteit en efficiency is er wel behoefte aan het gelijktrekken van de regels. RailAlert heeft daarom besloten om vanaf 1 juli 2019 om 0.00 uur de kleur van de signalerende kleding te wijzigen van geel naar oranje.

Medewerkers met een aantal veiligheidstaken (conform Voorschrift Veilig werken - Trein) dragen vanaf dat moment gele signalerende kleding. Ook Lokaal Spoor (HTM, RET, GVB en PUOV) gaan op 1 juli 2019 om 0.00 uur over op deze nieuwe kleurstelling.

Alle werknemers worden over de nieuwe regels geïnstrueerd. De werkgever zal nieuwe kleding beschikbaar stellen. Vanaf 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2019 is het toegestaan om oranje kleding te dragen met daarover een geel vest. Voor de collega's met veiligheidsfuncties is dat uiteraard andersom.

Lees ook het interview met RailAlert in Cobouw, augustus 2018

Lees ook het artikel in Volkskrant, augustus 2018

Lees hier de hele brief van RailAlert.

Schermafbeelding 2018 04 11 om 16.00.37

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.