• Actueel
  • De maat is vol. Terugblik op een incident op de A1

De maat is vol. Terugblik op een incident op de A1

heijmans ruud dennis a1 9117jpg 1600x0 q69 crop scale crop subsampling 2

Het lijkt een achtervolgingsscène in een slechte Amerikaanse B-film. Maar het zijn beelden van een dashcam in Nederland, die de nachtrust van geen enkele wegwerker zullen bevorderen. “Zulk weggedrag moet je aanpakken.” Al tien jaar is Ruud Brekelmans voorman monteur bij Heijmans. Sinds zomer 2019 is hij bij de uitbreiding van de A1 Apeldoorn-Azelo betrokken. Het risico van aanrijdgevaar is altijd aanwezig en levensgroot!

Terugblik op een incident op de A1

Het is vrijdagavond 15 januari 2021. Ruud geeft leiding aan de nachtploeg van tien à vijftien mensen. Een van de belangrijkste klussen: het verwijderen van een portaal met behulp van een hijskraan. Vanzelfsprekend zijn alle veiligheidsmaatregelen getroffen.

Twee inspecteurs hebben hun dienstwagen die avond op de linkerrijstrook geparkeerd. Plots nadert met grote snelheid een witte bestelbus. Deze slalomt, pakt de linkerrijstrook en scheurt langs de inspecteurs van Rijkswaterstaat. Die draaien zich om en roepen om te waarschuwen. Maar de herrie overstemt alles: de hijskraan staat flink toeren te maken. Op het laatste moment zet Ruud twee levensreddende stappen en drukt zich tegen de barrier van de middenberm. De bus passeert rakelings, verdwijnt uit het zicht.

“Eerst schrik je je rot. Pas later komt de woede”, zegt Ruud. “Eigenlijk wil je na zoiets het werk stilleggen. Maar je gaat verder. De afzetting moet eraf.” Thuisgekomen gaat hij tegen zijn gewoonte in niet meteen douchen en slapen. Eerst schuift hij aan de keukentafel. Hij vertelt zijn vrouw het hele verhaal. “Ik ben nogal nuchter van aard, maar dit gaat je niet in je kouwe kleren zitten.” Hun drie kinderen horen het niet. Ze zijn nog jong.

Lees het complete artikel van Heijmans

Lees meer over het verminderen van het risico op aanrijding tijdens het werk: Beleid Reductie Aanrijdgevaar

#reductieaanrijdgevaar #Heijmans #GCVB #beleid #incidenten #bouw

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.