• Actueel
  • 'Gezonde en veilige werkcultuur is een reis. ViA helpt ons daarbij', Werner van Eck, Heijmans

'Gezonde en veilige werkcultuur is een reis. ViA helpt ons daarbij', Werner van Eck, Heijmans

 Werner van Eck Heijmans ViA GCVB

Werner van Eck is sinds twee jaar directeur veiligheid bij Heijmans. 'In onze strategie stellen we dat wij de makers zijn van een gezonde leefomgeving. Heijmans is actief in de hele bouwsector: van infra tot utiliteit en vastgoed. Eén van de meest uitdagende projecten als het gaat om de veiligheid van onze eigen mensen, is het onderhoud en het werk aan rijkswegen. Onze mensen hebben elke dag te maken met de toenemende verhuftering van de samenleving. De agressie waar zij dagdagelijks mee te maken krijgen, is schrikbarend. Mensen rijden willens en wetens met een veel te hoge snelheid door werkvakken heen. Er is sprake van verbaal en zelfs fysiek geweld. Eerlijk gezegd: het wordt steeds erger.

Aan die verhuftering in de maatschappij kunnen wij als Heijmans an sich weinig doen. Dus wij bereiden onze mensen zo goed mogelijk voor op dat soort situaties: hoe reageer je, wat doe je wel en niet. Is het beter om altijd met z’n tweeën te werken, hoe zorg je dat er snel hulp is? Kunnen we een werkvak fysiek afsluiten, en dan het liefst met betonnen barriers? Wij willen de veiligste bouwer zijn. Het is mijn taak om te laten zien dat wij een aanjager zijn van een veilige en gezonde bouwbranche. We benoemen de problemen, laten zien wat we eraan doen en we brengen het op de juiste tafels.

Veiligheidsprogramma GO!

We werken al 10 jaar met ons GO!- (Geen Ongevallen) programma. De slogan: ‘we werken veilig of we werken niet’ zit bij al onze 5000 medewerkers in de genen. Wij waren één van de eerste bouwbedrijven die op alle onderdelen op Trede 4 van de SCL (Veiligheidsladder) zaten. Veiligheid is op álle niveaus altijd een belangrijke waarde, van de uitvoering tot en met de Raad van Bestuur, maar zeker ook in het gesprek met onze leveranciers. Wat zijn je zorgen en dilemma’s als het om veiligheid gaat?

Het gesprek voeren

Het is mijn taak -en die van mijn collega’s- om iedereen zo ver te krijgen dat ‘ie veiligheid en een gezonde werkomgeving als randvoorwaardelijkheid ziet en daar ook naar handelt. Het is voordoen, samendoen en alleen doen. Denk aan de dagstart: structureel het goede gesprek voeren over een project. Hoe ging het gisteren, wat gaan we vandaag doen en hoe doen we het morgen. Veiligheid staat dan altijd op de agenda. Maar niet iedereen in onze branche is in staat om zo’n gesprek met een groep te voeren en te leiden. Dan helpen wij, geven tips & tricks, zodat het wél lukt om dat goed te bespreken en afspraken te maken.

Aantal meldingen neemt significant toe

Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen met de SCL begint omdat het een moetje is en omdat de klant het vraagt en (voorheen) omdat je er voordeel uit zou kunnen halen. Maar ik merk inmiddels dat het veiligheidsbewustzijn nu op alle niveaus is ingesleten. Het aantal meldingen is significant toegenomen. Dat zegt iets over het risicobewustzijn. En ik ben dankbaar als we goede en kritische auditoren over de vloer hebben; dan kunnen we weer verbeteren.

Gezonde en veilige werkcultuur is een reis. ViA helpt ons daarbij.

Zie een gezonde en veilige werkcultuur als een reis: het gaat stap voor stap en elke partij die aansluit is er één en belangrijk. ViA helpt ons daarbij. Soms heb je een verplichting, een prikkel, nodig om een beweging te krijgen. Denk aan de autogordel: aanvankelijk vond niemand dat nodig, toen werd het verplicht en nu is het echt heel gek als je de gordel niet om doet. Ik ben ervan overtuigd dat een veilige houding en gedrag op diezelfde manier bij iedereen in onze branche ingeslepen gaat raken.'

Lees de complete Nieuwsbrief ViA (juli 2024)

Lees meer over Veiligheid in aanbesteding (ViA)


Meer berichten over ViA

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.