• Actueel
  • Ron Oudeman K_Dekker Bouw en Infra: 'Wegkijken kan niet meer!'

Ron Oudeman K_Dekker Bouw en Infra: 'Wegkijken kan niet meer!'

Ron Oudeman K Dekker light

"Voor mij als CEO van een MKB-bedrijf is het deelnemen in besturen en adviescomités geen alledaagse kost. Veel van mijn collega’s zullen herkennen dat ze liever alle energie in hun mooie bedrijven willen stoppen in plaats van aan allerlei overlegtafels plaats te nemen. Na een jarenlang verblijf aan de directietafels van het grootbedrijf in vooral de infra, grote gasleidingen en de industrietak heb ik de mooie uitdaging als CEO van een MKB-bedrijf opgepakt. K_Dekker bouw & infra is een bedrijf dat net zoveel verankerd zit in de bouw als in de infra en daarmee een mooie reflectie van wat er zich allemaal afspeelt in de gehele bouwwereld.

Cultuuromslag
Bouwmensen, zowel directeuren als vaklieden, hebben regelmatig de neiging om weg te kijken, om zich daarmee te focussen op wat zij vanuit de traditie echt belangrijk vinden: productie. Dit doen zij vanuit de gedachte dat veiligheid geld, tijd en aandacht vergt en daarmee remmend werkt op de productie en dus het resultaat. Een bijkomend probleem is dat de bouw van oudsher nogal hiërarchisch is georganiseerd en er dus een ‘volgende’ cultuur zit in de bedrijfstak. Hiermee hebben we ook meteen de sleutels in handen om de veiligheid blijvend te verbeteren.

Veiligheid kost niet meer geld! Georganiseerd werken is veilig werken, georganiseerd werken is ook maximaal rendement maken, georganiseerd werken betekent ook de werkvloer belangrijk maken en serieus nemen.

“Weer een tijdelijke actie of een blijvende omslag?”

Belangrijke rol directie en management
Als directie, management en overige leidinggevenden hebben we hier een belangrijke rol in omdat dit voor veel bouwplaatsen c.q. bouwbedrijven een cultuuromslag betekent. En, vergeet niet, bij cultuuromslagen wordt er vooral heel kritisch en nauwlettend naar directie en management gekeken: is dit weer een tijdelijke actie of een blijvende omslag?

Consistent gedrag als groep is een absolute voorwaarde bij een cultuuromslag en ook binnen het management geldt, help en corrigeer elkaar om tot het juiste niveau, gedrag en uitstraling te komen.

“Ga samen met opdrachtgevers vooral het echte gesprek aan met de werkvloer.”

Dus ja, veilig werken komt tot uiting op de bouwplaats maar een heel belangrijke rol is weggelegd voor directie en management. Zichtbaarheid op de bouwplaats, op gelijk niveau in de bouwkeet en bouwplaats het gesprek aangaan, begrip tonen voor de problemen en met aantoonbare oplossingen komen, zijn de sleutels.

Mijn ervaring is dat deze uitdaging net zo zeer speelt bij onze onderaannemers, dus steek als hoofdaannemer de helpende hand uit naar de onderaannemer om daarmee gezamenlijk op pad te gaan naar een veiligere bouwbranche.

Vergeet hierbij vooral niet de opdrachtgevers te betrekken en dan bedoel ik ook de ‘werkelijke/verantwoordelijke’ opdrachtgever/directie. Nodig hen regelmatig uit bij je eigen safety walks en ga samen met hen vooral het echte gesprek aan met de werkvloer. Geen tijd of geen prioriteit is geen optie meer want wegblijven is wegkijken."

Wegkijken kan echt niet meer!

Ron Oudeman, Algemeen Directeur K_Dekker bouw & infra b.v.

Lees meer over Veiligheid in Aanbesteding (ViA)
Lees de complete Nieuwsbrief ViA


Meer berichten over ViA

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.