• Actueel
  • SCL laat tastbare verbeteringen in de bedrijfscultuur zien

SCL laat tastbare verbeteringen in de bedrijfscultuur zien

Foto Jeannette Hofman Zueter 20201209 2

Jeannette Hofman-Züter, projectmanager SCL bij NEN

Toen NEN in 2016 de opdracht van ProRail kreeg om de Veiligheidsladder over te nemen, was ik nog niet bij het project betrokken. Dat gebeurde pas in 2018 toen ik werd gevraagd om, op basis van een wens van TenneT, de Safety Culture Ladder ook in Duitsland bekend te maken. Ik ben in Duitsland geboren en heb daar 28 jaar gewoond en ben er opgeleid. Het leek mij een mooie uitdaging om een zo maatschappelijk relevant product ook daar in te voeren. Vanaf 2019, toen de toenmalige projectmanager bij NEN vertrok, ben ik geheel verantwoordelijk voor de SCL (of Veiligheidsladder zoals velen in Nederland nog zeggen). Maar ik kan dat uiteraard niet alleen, er werkt een heel team aan de SCL.

Lerend schema

De SCL is een lerend schema, ook omdat houding en gedrag niet in cijfers te vatten zijn. Dat maakt dat wij proberen nauw contact met ‘de markt’ te houden en het schema en onze processen te verbeteren. De SCL is sinds 2022 een vereiste vanuit de Governance Code Veiligheid Bouw, maar lang daarvoor hebben wij over ViA overlegd wat er nodig was om dit een succes te laten worden. Daaruit zijn bijvoorbeeld de verschillende producten ontstaan. Dat betekent niet dat ViA een voorkeursrol heeft gekregen, maar dat wij met het gehele SCL-netwerk hebben overlegd hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de SCL in een zo belangrijke sector als de Bouw een succes ging worden, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Veiligheid is belangrijk

Veiligheid is voor mij een belangrijk thema. Wij willen tenslotte allemaal ’s avonds weer veilig thuiskomen bij ons gezin. Houding en gedrag spelen daarbij een belangrijke rol. Het wordt wel eens gezegd dat men geen auto moet kopen die op maandag is gebouwd, omdat menigeen dan nog bij moet komen van het weekeinde. Zo is het ook met veiligheid. Of men goed geslapen heeft, gezond is, maar ook of men ervan overtuigd is dat men de ruimte heeft om voor een veilige oplossing te kiezen, dit en veel meer zijn allemaal factoren die meespelen als iemand voor de keus staat om iets veilig uit te voeren. En het praten over veilig gedrag, het durven toegeven van fouten en steun vanuit het management. Uiteraard is er ook kritiek op de SCL. Zeker als het in eerste instantie een verplichting is die door een opdrachtgever wordt opgelegd. Maar er zijn zoveel bedrijven die mij vertellen over verbeteringen in de bedrijfscultuur als zij met de SCL gaan werken! En dan gaat het om grote en kleine bedrijven, en om deze laatste wellicht soms nog meer.

Ik denk niet dat er maatregelen bestaan of genomen kunnen worden waarmee er nooit meer ongevallen gebeuren, maar bij te mogen dragen aan een project waarmee toch een verschil kan worden gemaakt, is een voorrecht. Dat besef ik en daarvoor zet ik mij ook graag in de toekomst verder in!

Lees de complete nieuwsbrief ViA-maart 2023

Lees meer over Veiligheid in Aanbesteding (ViA)

NEN SCL Logo RGB online


Meer berichten over ViA

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.