• Actueel
  • Veiligheidsladder: trede voor trede omhoog

Veiligheidsladder: trede voor trede omhoog

Veiligheidsladder trede voor trede omhoog BNL

Om ervoor te zorgen dat de veiligheidscultuur in brede zin verbetert, heeft een aantal bouwondernemingen en opdrachtgevers de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) opgesteld en in januari 2014 ondertekend. Een van de initiatieven van de GCVB is de Veiligheidsladder (ViA). Deze ladder, ook wel bekend als de Safety Culture Ladder, is een meetstandaard om te kijken waar organisaties op het gebied van veiligheidsdenken staan. Zowel de cultuur als het gedrag rondom veiligheidsaspecten worden hierbij in kaart gebracht.

De Veiligheidsladder verschilt ten opzichte van VCA, een methodiek die meer is bedoeld om systemen en processen te auditen. De Veiligheidsladder kijkt of dat wat de directie zegt ook daadwerkelijk op de werkvloer landt (en omgekeerd). Kortom: voor deze veiligheidscertificering gaat men in de hele organisatie het gesprek aan. Bouwend Nederland is positief over de Veiligheidsladder en omarmt het initiatief, zegt Clemens van den Enden die als Beleidsadviseur Veiligheid bij Bouwend Nederland actief is. “Over twee jaar ligt de ‘lat der veiligheid’ nóg hoger.”

Vanaf 1 januari van dit jaar zijn organisaties verplicht om op minimaal de tweede trede (van in totaal vijf) van de Veiligheidsladder te staan. Van den Enden: “Dit geldt voor bedrijven die zich willen inschrijven op GCVB-gerelateerde aanbestedingen. Je kunt dus alleen aan de slag als je minimaal op trede 2 staat. Externe partijen zoals Aboma Certificering komen dan langs voor een gesprek met ‘de gehele organisatie’. Als alles goed gaat, volgt de certificering.”

Verhogen van veiligheidsbewustzijn

Zoals gezegd, is Bouwend Nederland een voorstander van de Veiligheidsladder. “We zijn van mening dat dit in de hele bouwsector het veiligheidsbewustzijn verbetert. Wij zijn ervan overtuigd dat veiligheid gedijt bij verandering van zowel cultuur als gedrag. Een lijst met veiligheidsaspecten opstellen en deze bijhouden is uiteraard goed, maar medewerkers moeten zich er dan wel aan houden. Een dergelijke checklist verliest zijn toegevoegde waarde als er niets mee gedaan wordt. Beter iemand in dienst die zonder lijstje iets goed uitvoert dan iemand slechts hokjes afvinkt.”

Self-assessment

In de afgelopen periode heeft Bouwend Nederland diverse initiatieven ontplooid zodat organisaties op de tweede Veiligheidsladdertrede komen. Zo werd er samen met Aboma Certificering een cursus voor het doen van de self-assessment ontwikkeld. Van den Enden: “Naar aanleiding van de feedback uit de branche op de Veiligheidsladder zal er later dit jaar een herziene versie komen; deze cursus zal daarop worden aangepast. Daarnaast zijn we al bezig met de voorbereidingen van een cursus voor de stap van trede 2 naar trede 3 die vanaf 1 januari 2024 zal gelden. Het is het belangrijk dat bedrijven zich nu al voor deze volgende stap klaarmaken. Ook ons veiligheidsprogramma Hein en guus biedt hierbij een helpende hand.”

Meer informatie: debouwmaakthetveilig.nl

Interview met Clemens van den Enden, Adviseur Veiligheid van Bouwend Nederland. Tekst Jacob-Jan Esmeijer. BNL Ledenmagazine Bouwend Nederland. Artikel in pdf


Meer berichten over ViA

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.