• Actueel
  • Handhaving wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers

Handhaving wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers

 

Vallen van hoogte is een van de TOP5-veiligheidsrisico’s in de bouw. Met rolsteigers gebeuren nog steeds veel ongelukken. Elk jaar komen gemiddeld twee mensen om het leven door een val van een rolsteiger. Tientallen houden er blijvend letsel aan over. Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie gebeuren ongevallen met rolsteigers vaak omdat mensen de handleiding niet volgen, ze het materiaal verkeerd gebruiken en omdat ze niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen. Als er bij een inspectiebezoek sprake is van valgevaar, volgt onherroepelijk een boete en legt de Nederlandse Arbeidsinspectie de werkzaamheden stil.

De nieuwe rolsteigernorm EN 1004-1 is vanaf 1 januari 2022 van kracht. In het verlengde daarvan verscheen ook een nieuw A-blad Rolsteigers. In de nieuwe norm staan alle aspecten van rolsteigers heel nauwkeurig beschreven. Zo komen hierin bijvoorbeeld materiaal, belasting, veiligheid en prestatie-eisen aan de orde. De vernieuwde EN 1004-1 is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Voorheen was dit 2,5 meter. Hierdoor vallen nu ook de kleine rolsteigers, de zogenaamde kamersteigers, onder de norm. Deze zomer vroeg de GCVB ook al aandacht voor valgevaar onder 2,5 meter.

Belangrijke wijzigingen

In de door VSB ontwikkelde flyer zijn de belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers helder en overzichtelijk samengevat. Aangepast ten opzichte van de vorige versie van de rolsteigernorm zijn onder meer de afstand tot het eerste platformniveau (max. 3.40m) en de afstand tussen de platformniveaus onderling (max. 2.25 m). Dit betekent meer platformen in een rolsteiger, die ook nodig zijn om de rolsteiger veiliger op te kunnen bouwen. Volgens de NEN-EN 1004 én het A-blad rolsteigers is het niet toegestaan om (ook) tijdens de opbouw zonder een leuning aan alle zijden op een platform te staan.

De vernieuwde norm is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Voorheen was dit 2,5 meter. Hierdoor vallen nu ook de kleine rolsteigers, de zogenaamde vouw- of kamersteigers, onder de norm waardoor stabiliteit verhogende maatregelen noodzakelijk zijn geworden.

Flyer ‘Wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers’ (pdf)
Advies en hulpmiddelen om valrisico in de bouw verkleinen


Meer berichten over valgevaar

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.