• Actueel
  • Bouwplaats veiliger met GPI

Bouwplaats veiliger met GPI

De laatste jaren is veel gedaan om veiligheid bij bouwprojecten te verbeteren. Poortinstructies spelen hierbij een belangrijke rol. De Generieke Poortinstructie gaat per 1 april 2019 bestaande poortinstructies vervangen. Wat verandert er met de GPI?

Poortinstructies zijn instructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden vooraf moeten volgen. Zij moeten er ook een toets voor afleggen. Dit moet leiden tot meer veiligheidsbewustzijn bij medewerkers. En hen meer duidelijkheid geven: wat wordt er van me verwacht als het gaat om veiligheid op de bouwplaats? De gloednieuwe Generieke Poortinstructie moet veilig gedrag op de bouwplaats verder verbeteren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, zorgt die voor nog meer duidelijkheid over het gewenste veiligheidsgedrag. Op alle bouwplaatsen van verschillende bedrijven. Daarmee is de norm meteen gezet.

Nu steeds een andere instructie

Nu geven de diverse aannemers nog verschillende poortinstructies. Dat betekent dat medewerkers op meerdere bouwplaatsen steeds een andere instructie krijgen voordat ze aan het werk kunnen. En op sommige bouwplaatsen krijgen ze zelfs helemaal geen poortinstructie. Om nu en in de toekomst voor alle bouwplaatsen en projecten voor één eenduidige en heldere poortinstructie te zorgen, is de GPI gelanceerd. Zo is voor alle partijen die op een bouwplaats komen (opdrachtnemers, onderaannemers en toeleveranciers) meteen duidelijk waar ze aan toe zijn en welke veiligheidsinstructie ze moeten volgen. Dat voorkomt verwarring. En het scheelt tijd. Want het is niet nodig om steeds opnieuw een uitgebreide instructie te volgen en een toets af te leggen. Bovendien is deze GPI een heel jaar geldig (bron: vakblad arbo).

Lees het complete artikel in Vakblad arbo (Schunselaar Paap - acta Safety Professionals)


Meer berichten over GPI

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.