• Actueel
  • Nieuw beleid voor minder aanrijdingen binnen de bouw en infra

Nieuw beleid voor minder aanrijdingen binnen de bouw en infra

Er zijn te veel aanrijdingen door manoeuvrerende voertuigen en machines op bouwplaatsen en werkvakken. Per 1 januari 2021 hanteren de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en hun onderaannemers/leveranciers daarom een nieuw beleid om dit te verminderen. Werner van Eck, projectmanager vanuit de GCVB en werkzaam als programmamanager veiligheid bij Heijmans, geeft tekst en uitleg.

Heijmans graafwerkzaamheden

Laden en lossen op een aparte locatie op de bouwplaats, scheiding van rijwegen en looproutes en bouwmachines die automatisch stoppen als er iemand te dichtbij komt. Wie het beleidsdocument leest, komt deze voorbeelden tegen. Een flinke stap? “Als we gaan doen wat er staat, dan is het een enorme stap”, zegt Van Eck.

Het nieuwe beleid vervangt het eerder door de GCVB vastgestelde ‘Beleid aanrijdbeveiliging personen op voertuigen en bouwmachines versie 2.0’. “Dit nieuwe document is geschreven omdat het voorgaande beleid was geënt op de gedachte: als we aanrijdingen willen voorkomen, moeten we inzetten op aanpassen van de machines en technische middelen.

Werner van Eck: “Wij willen dat dit een nieuwe standaard wordt.”

Maar is dat nou logisch en handig? Nee, dat is niet zo. Als je risico’s wilt aanpakken, moet je dat doen conform de arbeidshygiënische strategie. Dat betekent dat je eerst de bron gaat aanpakken. Als dat niet lukt, ga je de bron afschermen. Als dat niet lukt… enfin, dan zak je steeds verder in je maatregelen naar beneden toe.”

Het is dus het ‘stappenplan’ uit de arbo-regelgeving, maar dan toegepast op het risico van aanrijding op de bouwplaats “In feite zou het niet nieuw moeten zijn, omdat het letterlijk zo in de wet staat, maar we maken het nu concreet.”

Lees het complete artikel in Aannemer (pdf)

Lees meer over de implementatie Beleid Reductie Aanrijdgevaar

#beleid #aanrijdgevaar #bouw #GCVB #veiligheid

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.