• Actueel
  • Veilig in je vak met bronaanpak

Veilig in je vak met bronaanpak

arbeidshygienische strategie bronaanpak aanrijdgevaar

Er wordt veel gezegd, geschreven en gedacht over veilig(er) werken in de bouw- en infrasector. Het belang hiervan kun je als werkgever, maar ook als werknemer niet negeren. Veiligheid boven alles, maar waar begin je als het aankomt op veilig werken? Bronaanpak is het wegnemen van gevaren waardoor je veiliger werkt. Je vermijdt dus de risico’s. In de arbeidshygiënische strategie wordt bronaanpak niet voor niets genoemd als eerste maatregel vóór collectieve maatregelen, individuele maatregelen en persoonlijke beschermmiddelen. Bronaanpak is dus simpelweg een verplichting!

Veilig én sneller

Klinkt goed zo’n bronaanpak, maar hoe ziet dit er nu in de praktijk uit? Denk bijvoorbeeld eens aan een wegwerker. Deze vakman loopt risico in verband met eventueel aanrijdgevaar. Je kunt dan aan de slag gaan met signalering voor bestuurders en afzettingen. Wat je ook kunt doen is de weg afsluiten zodat wegwerkers veilig (en vele malen sneller!) hun werk kunnen doen.

Ook op de bouwplaats zijn veel voorbeelden te bedenken. Zo werkt een timmerman veel op hoogte, de meeste projecten behoeven immers een dak. Timmeren op hoogte betekent valgevaar voor de timmerman. Zou je een groot deel van het werk prefab in de fabriek doen dan verkort je de tijd waarin op hoogte wordt gewerkt aanzienlijk.

Bronaanpak kan zich ook richten op werkmethodes. Grondwerkers die sleuven graven, werken in een zeer belastende houding. Een kraan zal daar in de praktijk geen last van hebben en werkt ook nog eens vele malen sneller. Met een gedegen bronaanpak zorg je dus niet alleen goed voor je mensen, vaak levert het je ook voordeel op in tijd en effectiviteit. Kritisch naar je werkprocessen kijken, loont dus op vele vlakken.

Maak het verschil

Kansen voor bronaanpak liggen met name in de ontwerpfase en ontwerpers en werkvoorbereiders zouden zich hier bewust van moeten zijn, zeker bij de grotere projecten. Voor kleine bedrijven is er natuurlijk altijd een economisch bezwaar. Als je 500 werknemers hebt dan kan de aanschaf van een kraan wel uit. Met 5 werknemers ligt dat natuurlijk anders. Opdrachtgevers daarentegen zitten wel in een positie om het verschil te maken. Steeds meer vooruitstrevende opdrachtgevers laten zien dat de bouw allang niet meer de sector is waar alles draait om geld.

Ook voor werknemers is hier een mooie rol weggelegd. Waarom passief achterover hangen? Bronaanpak is een verplichte eerste stap dus denk mee hoe jij door middel van bronaanpak risico’s kunt wegnemen en zo veilig(er) kunt werken. Ga in gesprek met elkaar en onderzoek de mogelijkheden, soms kan er meer dan je denkt.

Meer weten? Op www.volandis.nl/werk-veilig vind je een schat aan informatie over veilig(er) werken in de bouw- en infrasector.

René du Pon, Hogere veiligheidskundige Volandis

Lees meer over Reductie Aanrijdgevaar, bronaanpak en arbeidshygiënische strategie

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.