• Actueel
  • Veilig werken in de bouw met en door ingehuurd personeel

Veilig werken in de bouw met en door ingehuurd personeel

BNL magazine veilig werken ingehuurd personeel 2024

Bouwend Nederland, Governance Code Veiligheid in de Bouw en Aannemersfederatie Nederland willen samen met ABU en NBBU werk in de bouwsector veiliger maken. Zij ondertekenden eind 2023 het Convenant veilig werken in de bouw met en door ingehuurd personeel. Ton van de Minkelis en Geert van der Linde vertellen graag over hun motivatie.

Geert van der Linde, directeur HSE bij Ballast Nedam: “Op een bouwplaats lopen veel mensen rond. Medewerkers van de hoofdaannemer, onderaannemers, zzp’ers en ingehuurd personeel, onder wie arbeidsimmigranten uit veel verschillende landen. Als hoofdaannemer heb je een zorgplicht naar al deze mensen. Ingehuurd personeel is soms kwetsbaar, omdat ze de Nederlandse taal niet altijd goed beheersen en/of een ander opleidingsniveau hebben. Daar moeten we dus extra aandacht voor hebben.”

Ton van de Minkelis, directeur QHSE bij Van Oord, vult aan: “Op papier is veiligheid vaak goed geregeld, maar de uitvoerder loopt in de praktijk tegen allerlei situaties aan. Die probeert hij dan zo goed mogelijk te ondervangen. Met het convenant willen we de veiligheid van ingehuurd personeel op sectorniveau goed regelen.”

Knelpunten ontdekken in leerprojecten

Vijf brancheorganisaties trekken hierin echt samen op, vertelt Van de Minkelis. “Aan de hand van leerprojecten gaan we – inleners én uitzendorganisaties – bekijken wat al goed gaat en welke knelpunten er zijn. Denk aan het basisveiligheidsniveau en vakmanschap, of aan leiding en toezicht op de bouwplaats. We zoeken nog mkb-bedrijven die hieraan willen deelnemen. Dus laat het vooral weten als je interesse hebt!”

Lees het complete artikel van Koninklijke Bouwend Nederland (pdf)

Meer informatie over het Convenant veilig werken in de bouw met en door ingehuurd personeel.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.