• Actueel
  • Veiligheidsontbijt GCVB donderdag 5 oktober bij ProRail

Veiligheidsontbijt GCVB donderdag 5 oktober bij ProRail

Op donderdagochtend 5 oktober 2023 organiseerde de Governance Code Veiligheid in de Bouw het achtste Veiligheidsontbijt. Deze keer ontving ProRail onze GCVB onderschrijvers en nog-niet onderschrijvers op het Railcenter in Amersfoort. John Voppen, CEO van ProRail, schoof als gastspreker aan bij het ontbijt.

Samen verbeteren van veiligheid in de bouw

John Voppen Prorail GCVB Veiligheidsontbijt 2023
Na een heerlijk ontbijtje werd het Veiligheidsontbijt geopend door John Voppen. Daarna kon men deelnemen aan twee interactieve sessies naar keuze. Zo kon men bijvoorbeeld ervaren hoe ProRail met een escape room bewustwording over veiligheidsrisico’s onder de aandacht brengt. Meer leren over het risico van elektrisering, het eerstvolgende TOP5-risico waarvoor de GCVB aandacht vraagt. Of mee brainstormen over de aanpak voor de veiligheid van de directe omgeving van de bouwplaats, die door de nieuwe regels vanuit de Bbl verandert. GCVB voorzitter Koene Talsma sloot af met actuele ontwikkelingen in de sector en activiteiten van de GCVB.

Interactieve sessies:

Escape Room: bewustwording veiligheidsrisico's

Narges Naffas, Programmamanager Veiligheid en Richard de Rijk, Specialist Mobiliteitsontwikkeling (ProRail)

Samen op een leuke manier aan de slag met wat veilig werken in de praktijk betekent en je bewustwording vergroten over veiligheidsrisico’s. Deze escape room wordt door ProRail intern ingezet en is gericht op veilig werken op en rond het spoor. De ervaring is voor iedereen leerzaam. Ook sociale veiligheid speelt een rol in deze interactieve tool.

Escape room GCVB Veiligheidsontbijt 2023

Leren van ongevallen: elektrisering medewerker nabij hoogspanningskabel

Marco Appeldoorn, QHSE Adviseur (Dura Vermeer), Mathijs Bakker, Manager Veiligheid (DuraVermeer Divisie Infra) en Jeroen Rolink, Beleidsadviseur basisveiligheidsrisico elektrocutie (ProRail)

Download presentatie in pdf

Op 15 juli 2022 vond in Zwolle een ernstig incident plaats bij werkzaamheden voor de ombouw van een spoorwegovergang naar een onderdoorgang. Leer samen hoe we dit soort incidenten in de toekomst kunnen voorkomen.

Bij het verplaatsen van een lichtmast met een bandenkraan in de nabijheid van een TenneT-hoogspanningsleiding (110kV), is deze lichtmast onder spanning komen te staan. De medewerker die de lichtmast met de hand begeleidde is hierbij zwaargewond geraakt. Incidenten ten gevolge van hoogspanning zijn vrijwel altijd zeer ernstig en moeten maximaal beheerst worden. De sessie geeft inzicht in het onderzoek en de verbeterpunten die een dergelijk incident in de toekomst moet voorkomen.

Mathijs Bakker Marco Appeldoorn DuraVermeer GCVB Veiligheidsontbijt 2023

Brainstorm: Veiligheid directe omgeving in de Bbl… hoe doe je dat?

Dea Snoeijer, Veiligheidskundige in het bouwproces (Rijksvastgoedbedrijf) en Rob Marijnissen, Manager VGM (Strukton Civiel)

Download presentatie en de in de sessie gestelde vragen met antwoorden in pdf

Per 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet en daarmee ook het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Daarmee komt er een nieuwe aanpak voor de veiligheid van de directe omgeving van de bouwplaats. Brainstorm, na een korte introductie, mee om vanuit alle perspectieven (van werkvloer tot management, van ontwerp tot uitvoering, van bouwplaats tot omgeving) te ontdekken waar de aandachtspunten liggen.

Dea Snoeijer RVB Rob Marijnissen Strukton GCVB veiligheidsontbijt 2023

Veiligheidsontbijt

De GCVB is vooral bedoeld om samen de veiligheid van het werk in de hele bouwsector te verbeteren, door samenwerking, standaardisatie en uniformering, scholing en van elkaar te leren. Tijdens het Veiligheidsontbijt delen we onderling praktisch informatie en ervaringen, leren we van elkaar, proberen we onze werkwijzen steeds beter op elkaar af te stemmen en bespreken we ontwikkelde tools die iedereen kan gebruiken. Zo passen we de Code toe, verbeteren we stap voor stap onze veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag en tillen veiligheid in onze sector samen naar een hoger plan. Bent u (nog) geen Onderschrijver en wilt u toch deelnemen aan het ontbijt? Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunt u gewoon aanschuiven en kennismaken met de GCVB. U kunt natuurlijk ook direct Onderschrijver worden. 

Kijk hoe u meedoet en Onderschrijver wordt.

Heeft u vragen over deelname, het Veiligheidsontbijt of de GCVB? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koene Talsma GCVB Veiligheidsontbijt 2023 

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.