• Actueel
  • Veiligheidsontbijt GCVB donderdag 5 oktober bij ProRail

Veiligheidsontbijt GCVB donderdag 5 oktober bij ProRail

Op donderdag 5 oktober 2023 (van 7 tot 11.30 uur) organiseert de Governance Code Veiligheid in de Bouw het achtste Veiligheidsontbijt. Deze keer ontvangt ProRail onze GCVB onderschrijvers en nog-niet onderschrijvers op het Railcenter in Amersfoort. John Voppen, CEO van ProRail, schuift als gastspreker aan bij het ontbijt.

Routebeschrijving Railcenter

Het Railcenter, Soesterweg 244 in Amersfoort is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op 10 minuten lopen van Centraal Station Amersfoort.
 
Let op: u moet de Soesterweg geheel uitlopen/uitrijden langs het spoor en voorbij het De Rijtuigenloods!
Gaat u met de auto: voor, naast en achter het gebouw is parkeergelegenheid.

Routebeschrijving per auto naar het Railcenter

Samen verbeteren van veiligheid in de bouw

Na een heerlijk ontbijtje wordt het Veiligheidsontbijt geopend door John Voppen. Daarna kunt u deelnemen aan twee interactieve sessies naar keuze*. Ervaar bijvoorbeeld hoe ProRail met een escape room bewustwording over veiligheidsrisico’s onder de aandacht brengt. Leer van een ongeval meer over het risico van elektrisering, het eerstvolgende TOP5-risico waarvoor de GCVB aandacht vraagt. Of brainstorm mee over de aanpak voor de veiligheid van de directe omgeving van de bouwplaats, die door de nieuwe regels vanuit de Bbl verandert. GCVB voorzitter Koene Talsma sluit af met actuele ontwikkelingen in de sector en activiteiten van de GCVB. *We houden bij de indeling van de sessies zo veel mogelijk rekening met uw voorkeur.

Interactieve sessies:

Escape Room: bewustwording veiligheidsrisico's

Narges Naffas, Programmamanager Veiligheid en Richard de Rijk, Specialist Mobiliteitsontwikkeling (ProRail)

Ga samen op een leuke manier aan de slag met wat veilig werken in de praktijk betekent en vergroot je bewustwording over veiligheidsrisico’s. Deze escape room wordt door ProRail intern ingezet en is gericht op veilig werken op en rond het spoor. De ervaring is voor iedereen leerzaam. Ook sociale veiligheid speelt een rol in deze interactieve tool. 

Leren van ongevallen: elektrisering medewerker nabij hoogspanningskabel

Marco Appeldoorn, QHSE Adviseur (Dura Vermeer), Mathijs Bakker, Manager Veiligheid (DuraVermeer Divisie Infra) en Jeroen Rolink, Beleidsadviseur basisveiligheidsrisico elektrocutie (ProRail)

Op 15 juli 2022 vond in Zwolle een ernstig incident plaats bij werkzaamheden voor de ombouw van een spoorwegovergang naar een onderdoorgang. Leer samen hoe we dit soort incidenten in de toekomst kunnen voorkomen.

Bij het verplaatsen van een lichtmast met een bandenkraan in de nabijheid van een TenneT-hoogspanningsleiding (110kV), is deze lichtmast onder spanning komen te staan. De medewerker die de lichtmast met de hand begeleidde is hierbij zwaargewond geraakt. Incidenten ten gevolge van hoogspanning zijn vrijwel altijd zeer ernstig en moeten maximaal beheerst worden. De sessie geeft inzicht in het onderzoek en de verbeterpunten die een dergelijk incident in de toekomst moet voorkomen.

Brainstorm: Veiligheid directe omgeving in de Bbl… hoe doe je dat?

Dea Snoeijer, Veiligheidskundige in het bouwproces (Rijksvastgoedbedrijf) en Rob Marijnissen, Manager VGM (Strukton Civiel)

Per 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet en daarmee ook het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Daarmee komt er een nieuwe aanpak voor de veiligheid van de directe omgeving van de bouwplaats. Brainstorm, na een korte introductie, mee om vanuit alle perspectieven (van werkvloer tot management, van ontwerp tot uitvoering, van bouwplaats tot omgeving) te ontdekken waar de aandachtspunten liggen.

Aanmelding Veiligheidsontbijt gesloten
5 oktober om 7.00 uur

Aanmelden kon tot 26 september. Het aantal plaatsen is beperkt en het maximale aantal deelnemers bereikt.

Veiligheidsontbijt

De GCVB is vooral bedoeld om samen de veiligheid van het werk in de hele bouwsector te verbeteren, door samenwerking, standaardisatie en uniformering, scholing en van elkaar te leren. Tijdens het Veiligheidsontbijt delen we onderling praktisch informatie en ervaringen, leren we van elkaar, proberen we onze werkwijzen steeds beter op elkaar af te stemmen en bespreken we ontwikkelde tools die iedereen kan gebruiken. Zo passen we de Code toe, verbeteren we stap voor stap onze veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag en tillen veiligheid in onze sector samen naar een hoger plan. Bent u (nog) geen Onderschrijver en wilt u toch deelnemen aan het ontbijt? Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunt u gewoon aanschuiven en kennismaken met de GCVB. U kunt natuurlijk ook direct Onderschrijver worden. 

Kijk hoe u meedoet en Onderschrijver wordt.

Heeft u vragen over deelname, het Veiligheidsontbijt of de GCVB? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Veiligheidsontbijt tafelgesprek still 2

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.