• Actueel
  • Jan de Ruiter op Veiligheidsontbijt Onderschrijvers GCVB

Jan de Ruiter op Veiligheidsontbijt Onderschrijvers GCVB

Op dinsdag 10 mei 2022 organiseerde de Governance Code Veiligheid in de Bouw weer een Veiligheidsontbijt, ditmaal in Hotel Houten. Het ontbijt werd aangeboden door VolkerWessels.

'Waar we naar toe willen is dat
iedereen in ons bedrijf een veiligheidsmanager wordt.
Ongevallen moeten naar 0. Die ambitie is onze drijfveer'
Jan de Ruiter - VolkerWessels

Tijdens dit Veiligheidsontbijt praatten we Onderschrijvers bij over actuele thema's, zoals Regie op veiligheid, de Uniforme Meldapp (UMA) en deelden we het persoonlijke veiligheidsverhaal van Roy de Wijs (SafetyFlits ongeval V-snaar, video en toolbox) . In een drietal interactieve sessies gingen we vooral het gesprek aan over Veiligheid in Aanbesteding (ViA), de Generieke Poortinstructie (GPI) en de manier waarop we leren van incidenten. Jan de Ruiter (Voorzitter Raad van Bestuur VolkerWessels) sloot als gastspreker het ontbijt af.  Download de presentatie in PDF.

Ook meedoen aan verbeteren veiligheid in de bouw?

Werk samen met opdrachtgevers en opdrachnemers mee de bouw veiliger te maken. Onderschrijf net als meer dan 1.000 andere bedrijven en organisaties de Governance Code Veiligheid in de Bouw.
Heeft uw organisatie de GCVB nog niet onderschreven? Kijk hoe u meedoet.

JandeRuiter Veiligheidsontbijt GCVB VolkerWessels 2022

Programma 10 mei

Het programma (ontvangst vanaf 7.00 uur, programma tot 11.00 uur) belooft interessant, actueel en praktisch te zijn. We bespreken tijdens het ontbijt verschillende actuele veiligheidsonderwerpen. Tijdens korte interactieve sessies gaan we graag het gesprek aan.

  7.00 uur     : Ontvangst met ontbijt
  8.00 uur     : Welkom - Jan de Ruiter en Bas Roordink (VolkerWessels)
                      Actuele ontwikkelingen en UMA - Koene Talsma (GCVB)
                      Toelichting 'Regie op veiligheid' - Koene Talsma (GCVB)
  8.15 uur     : Persoonlijk Veiligheidsverhaal van Roy de Wijs, beheertechnicus Unica
  8.40 uur     : Start interactieve sessies (3x30 minuten)
10.40 uur     : Veiligheidsbeleving - Jan de Ruiter (Voorzitter RvB, VolkerWessels)
10.55 uur     : Afsluiting
11.00 uur     : Gelegenheid tot napraten
11.30 uur     : Einde bijeenkomst

Tijdens het ontbijt zijn foto- en video-opnamen gemaakt. Door deelname heeft u toestemming gegeven voor gebruik van deze opnamen.

Veiligheidsontbijt 10 mei 2022 6

Interactieve sessies

Praktijk, invoering en handhaving ViA

Henk van Vulpen (Rijksvastgoedbedrijf - GCVB projectmanager ViA) en Martin Schotman (Heijmans)
De Ondertekenaars van de GCVB nemen vanaf 1 januari 2022 veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten: Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). Veel bedrijven, aannemers, onderaannemers en ook architecten- en ingenieursbureaus hebben zich hierop al voorbereid en maken stappen op de Veiligheidsladder. Hoe ver bent u?

"Kleine partijen in de bouwketen meekrijgen" dat is de volgende uitdaging bij de implementatie ViA in de sector. "Help elkaar daarbij. Neem als opdrachtgever het initiatief." Deelnemers delen hun ervaringen en geven tips. Download de presentatie in PDF.

"Hoe leer jij van incidenten?"

Anton van Opzeeland,  Jack Kusters (RWS) en Geert van der Linde (Ballast Nedam)
U kent het misschien wel… dat gevoel dat opkomt als iemand is aangereden, van een steiger valt, in zijn hand heeft gesneden of een elektrische schok heeft gehad: Hoe heeft dit opnieuw kunnen gebeuren?

In de bouwsector gebeuren nog te vaak en te veel incidenten. Die leiden dan weer tot gewonde en zelfs dodelijke slachtoffers. Er wordt wel gezegd dat de sector te weinig leert van deze incidenten waardoor niet wordt voorkomen dat ze opnieuw gebeuren. De Governance Code heeft de handschoen opgepakt en deelt kennis en ervaring rond incidenten.

Anton, Jack en Geert vertellen wat RWS, de Brandweer en BallastNedam doen om beter te leren van gevaarlijke situaties en (bijna) incidenten en hoe zij dat implementeren. Het menselijke aspect heeft steeds meer de focus. We onderschatten de risico's en overschatten onszelf. Deelnemers vullen aan met hun ervaringen. Download de presentatie in PDF.

Leren van ongevallen veiligheidsontbijt 10 mei 2022

De GPI is van ons allemaal

Ferdinand Gildemacher, Ludy Engwegen (GPI en eX:plain) en Ronald Velsink (Unica)
Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan Ferdinand (projectmanager GPI) en Ludy (programmamanager VGM én veiligheidskundige) het gesprek aan over nut en noodzaak van de GPI om (bijna) incidenten te voorkomen, een hoger veiligheidsbewustzijn niveau te ontwikkelen en bouwplaatsmedewerkers en bezoekers meer duidelijkheid te geven wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats.

De Generieke Poortinstructie (GPI) werd na een intensief ontwikkelingsproces in 2019 verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de GCVB aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven Ruim 400.000 GPI-certificaten werden al behaald en meer dan 37.500 bedrijven (inclusief zzp’ers) zetten de GPI inmiddels in om hun medewerkers te instrueren over veilig werken op de bouwplaats.

Eind 2021 is de GPI 4.0 geïntroduceerd waarin de ervaringen van gebruikers zijn verwerkt. De GPI is gebruikersvriendelijker geworden en ontwikkelt zich tot een persoonlijk online leerplatform. "De GPI is écht verbeterd met 4.0" was de conclusie. Download de presentatie in PDF

Ook meedoen aan verbeteren veiligheid in de bouw?

Werk samen met opdrachtgevers en opdrachnemers mee de bouw veiliger te maken. Onderschrijf net als meer dan 1.000 andere bedrijven en organisaties de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Heeft uw organisatie de GCVB nog niet onderschreven? Kijk hoe u meedoet.

Volgend Veiligheidsontbijt:
12 oktober a.s. bij BAM in Utrecht

Veiligheidsontbijt 10 mei 2022 5

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.