• Actueel
  • Veiligheidsontbijt onderschrijvers GCVB 12 oktober 2022

Veiligheidsontbijt onderschrijvers GCVB 12 oktober 2022

Op woensdag 12 oktober 2022 organiseert de Governance Code Veiligheid in de Bouw weer een Veiligheidsontbijt voor onderschrijvers van de GCVB, ditmaal bij Homestudios, onderdeel van BAM Nederland, in Utrecht. 
 
Joost Nelis (Chief Operating Officer BAM Nederland) schuift als gastspreker aan bij het ontbijt.

Samen de diepte in

Naar aanleiding van de reacties op onze oproep mee te denken over de opzet en inhoud van het ontbijt, is het programma anders dan de vorige ontbijtsessies. Tijdens dit Veiligheidsontbijt gaan we samen de diepte in op basis van een tragisch ongeval op de A1 waarbij de 22-jarige Maarten om het leven kwam. Het ongeval en het onderzoek hebben het denken over veiligheid binnen RWS echt veranderd. Het was de start van een aantal initiatieven om veiligheid op een hoger plan te tillen.

  • Welke impact heeft het ongeval gehad op de betrokkenen?
  • Hoe is het ongeval ontstaan?
  • Wat had beter gemoeten en anders gekund op het gebied van veiligheid?
  • Hoe herkenbaar is de situatie?
  • Wat doet u in uw organisatie om veiligheid te borgen en risico’s op ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen?
  • Hoe belangrijk zijn wetgeving, afspraken, procedures en contracten?
  • En hoe zit het met de veiligheidscultuur? Hoe krijg je iedereen betrokken en bewust?

Dit en meer gaan we samen onderzoeken in een tweetal interactieve ‘Deep Dives’, waarin we samen eenmaal focussen op De Bovenstroom en eenmaal op De Onderstroom in organisaties en de keten. Beide stromen beïnvloeden elkaar enorm. Formele zichtbare zaken (De Bovenstroom), zoals de organisatiestructuur, processen, wetgeving en contracten beïnvloeden de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Omgekeerd beïnvloedt de (organisatie)cultuur (De Onderstroom) ook weer de veiligheid. In welke mate wordt veiligheid openlijk besproken, worden regels nageleefd en durven collega’s elkaar aan te spreken? De Boven- en Onderstroom dienen met elkaar in balans te zijn en elkaar te versterken, zodat weeffouten worden voorkomen.

Het Veiligheidsontbijt is vooral bedoeld om informatie en ervaringen onderling te delen met onderschrijvers van de GCVB, voorbeelden te geven, ontwikkelde tools te bespreken en samen te werken aan verbeteracties. Zo tillen we veiligheid in onze sector samen naar een hoger plan.

'Wij willen dat iedereen elke dag weer
veilig thuiskomt.
En de volgende dag weer gezond
aan een nieuwe werkdag begint.'

Lees de visie van Joost Nelis op veiligheid, 2022

Programma

7.00 - 7.45 uur          : Ontvangst met ontbijt
7.45 uur                     : Welkom – BAM Nederland
                                    Toelichting programma en evt. actuele ontwikkelingen Koene Talsma (GCVB)
8.00 – 8.50 uur         : Documentaire en feiten dodelijk ongeval A1 Jack Kusters (Rijkswaterstaat)

DEEP DIVES

1. De Bovenstroom o.l.v. Kommer den Uil (BAM) en Werner van Eck (Heijmans) - 45 minuten
We bespreken het ongeval vanuit wat zichtbaar is in organisaties en samenwerking, zoals de bedrijfsorganisatie, wet- en regelgeving, procedures, contracten, opleiding en beleid. Welke (contract)afspraken staan veiligheid in de weg en welke helpen juist? Hoe geef jij zorgplicht vorm en neem je regie op veiligheid? Hoe stel je samen een realistisch veiligheidsdoel? Welke barrières zijn er in de praktijk? Voorbeelden van oplossingen (ViA, voorbeeldcontracten, opleiding, GPI …).

2. De Onderstroom o.l.v. Hans Wentink (BAM) en Geert van der Linde (Ballast-nedam) - 45 minuten
We bespreken het ongeval vanuit wat minder zichtbaar is in organisaties en samenwerking, zoals organisatiecultuur, loyaliteit, vertrouwen of angst, en groepsdynamiek. Hoe houd je veiligheid ‘overeind’ onder druk van tijd, afspraken? Hoe krijg je iedereen betrokken? Hoe verander je de veiligheidscultuur? Hoe geef je de juiste instructies? Hoe voelen medewerkers zich vrij en gesteund om onveilige situaties en keuzes te melden? Voorbeelden van oplossingen (Hein en Guus, Brain-based learning, ViA, handvatten…).

10.45 uur                   : Persoonlijke Veiligheidsbeleving – Joost Nelis (BAM)
11.00 uur                   : Korte afsluiting Koene Talsma (einde 11.30 uur)

Aanmelden Veiligheidsontbijt 12 oktober 2022

Meld u aan vóór 25 september a.s. voor het Veiligheidsontbijt (max. 2 personen per organisatie). Mocht u niet in de gelegenheid zijn zelf te komen, dan verwelkomen wij graag uw collega op het ontbijt. Mis het niet. Deelname is gratis. Het aantal kaarten is beperkt!

Het Veiligheidsontbijt is gericht op onderschrijvers van de GCVB. Bent u (nog) geen Onderschrijver en wilt u toch deelnemen aan het ontbijt? Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunt u aanschuiven en kennismaken met de GCVB. U kunt natuurlijk ook Onderschrijver worden, dan bent u zeker van een plek. Kijk hoe u meedoet.

Heeft u zich al aangemeld voor het ontbijt, dan ontvangt u begin oktober een definitieve bevestiging (zolang plaatsen beschikbaar zijn) en aanvullende praktische informatie. 

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Heeft u vragen over het Veiligheidsontbijt of de GCVB? Stuur deze naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Save the date in uw agenda!

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op Twitter en doe mee in onze LinkedIN groep.