• Actueel
  • Joost Nelis op Veiligheidsontbijt GCVB 12 oktober 2022

Joost Nelis op Veiligheidsontbijt GCVB 12 oktober 2022

Op woensdag 12 oktober 2022 organiseerde de Governance Code Veiligheid in de Bouw weer een Veiligheidsontbijt voor onderschrijvers van de GCVB, ditmaal bij Homestudios, onderdeel van BAM Nederland in UtrechtJoost Nelis (Chief Operating Officer BAM Nederland) was als gastspreker aanwezig bij het ontbijt.

'Hoe verder met veiligheid:
richt je niet op 'hoe schuif ik het af', maar
'hoe zorgen we met elkaar voor een
veilige werkomgeving'.

Joost Nelis Veiligheidsontbijt oktober 2022

Joost Nelis: 'Veiligheid is belangrijk omdat de impact zo groot is. Dat werd ook vandaag weer duidelijk. Maar hoe moeilijk het ook is, blijf de verhalen vertellen. Geef veiligheid een gezicht. Raak mensen in het hart en leg daarna uit waarom en hoe je veilig moet werken. Altijd!'

"Hoe verder met veiligheid: richt je niet op 'hoe schuif ik het af', maar 'hoe zorgen we met elkaar voor een veilige werkomgeving'. Hoe kan ik daaraan als individu bijdragen? Bespreek de dilemma’s, neem verantwoordelijkheid voor het geheel en niet alleen voor jouw partje. Ga binnen projecten werken met vaste combinaties. Laten we treintjes maken. Te veel versnippering maakt samenwerken en leren van elkaar moeilijk. En laten we vooral veiligheid buiten het concurrentieveld houden!! GCVB helpt hierbij."

Bekijk het complete veiligheidsverhaal van Joost Nelis (video)

Joost Nelis

Samen de diepte in

Tijdens dit Veiligheidsontbijt gingen we samen de diepte in op basis van een tragisch ongeval op de A1 waarbij de 22-jarige Maarten om het leven kwam. Het ongeval en het onderzoek hebben het denken over veiligheid binnen RWS echt veranderd. Het was de start van een aantal initiatieven om veiligheid op een hoger plan te tillen.

In diverse presentaties werd voelbaar duidelijk welke impact het ongeval heeft gehad en nog steeds heeft op betrokkenen en organisaties. Hoe kan een dergelijk ongeval gebeuren? Wat had beter gemoeten en anders gekund op het gebied van veiligheid? Hoe herkenbaar is de situatie? Wat doen we zelf en wat doet onze organisatie om veiligheid te borgen en risico’s op ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen? De bevindingen zullen we meenemen in onze toekomstige activiteiten. 

WV GCVB def versie

Klik op het plaatje om te vergroten.

Deep dives

In twee deep dives werden vragen beantwoord als: 

  • Hoe belangrijk zijn wetgeving, afspraken, tools, procedures en contracten (de bovenstroom)?
  • En hoe zit het met de veiligheidscultuur, gedrag. Hoe krijg je iedereen betrokken en bewust (de onderstroom)?

Aandacht voor zowel de bovenstroom als de onderstroom is noodzakelijk, ze beïnvloeden elkaar en dienen met elkaar in balans te zijn en te versterken, zodat weeffouten worden voorkomen. 

In de deep dives gaven deelnemers aan wat ze vonden van de verschillende initiatieven om veiligheid te verbeteren, zoals: de Safety Alerts, GPI, Veiligheid in Aanbesteding, Beleid graafbakken en reductie aanrijdgevaar. Maar ook wat ze voelden, wat ze nodig hadden, welke ervaringen ze hadden of ze zich 'veilig' voelden onveilige situaties te melden, wat ze zelf deden en welke rol leidinggevenden daarbij hebben.

 

Boven en onderstroom FINAL

Deep dive Bovenstroom: Kommer den Uil, Directeur SHEQ - BAM Nederland en Werner van Eck, Directeur Veiligheid - Heijmans (pdf)

Deep dive Onderstroom: Hans Wentink, Directeur SHEQ- BAM Nederland en Geert van der Linde, Director HSE - Ballast-Nedam (pdf)

Presentatie Veiligheidsontbijt 12 oktober 2022(pdf)

Veiligheidsontbijt

Het Veiligheidsontbijt is vooral bedoeld om informatie en ervaringen onderling te delen met onderschrijvers van de GCVB, voorbeelden te geven, ontwikkelde tools te bespreken en samen te werken aan verbeteracties. Zo tillen we veiligheid in onze sector samen naar een hoger plan.

Het Veiligheidsontbijt is gericht op onderschrijvers van de GCVB. Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunnen ook andere belangstellende aanschuiven en kennismaken met de GCVB. U kunt natuurlijk ook Onderschrijver worden, dan bent u zeker van een plek. Kijk hoe u meedoet.

Heeft u zich al aangemeld voor het ontbijt, dan ontvangt u begin oktober een definitieve bevestiging (zolang plaatsen beschikbaar waren) en aanvullende praktische informatie. 

Heeft u vragen over het Veiligheidsontbijt of de GCVB? Stuur deze naar:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Flyer informatie GCVB 2022

Download de flyer met informatie, tools en praktijkverhalen over het verbeteren van veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur in de bouw (pdf)over het verbeteren van veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur in de bouw (pdf)

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.