• Actueel
  • Vernieuwde GPI moet veiligheidsbewustzijn vergroten

Vernieuwde GPI moet veiligheidsbewustzijn vergroten

Foto De Aannemer2023

(Foto De Aannemer)

De Generieke Poortinstructie (GPI) is vernieuwd. Ruim vijf jaar geleden is de GPI geïntroduceerd om de veiligheid op de bouwplaats te vergroten. Door uniforme regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen-en instrumenten toe te passen, willen bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bedrijven veilig gedrag bevorderen.

Sinds 2019 is de GPI verplicht op alle bouwplaatsen van de GCVB-bedrijven. Ongeveer 140.000 mensen maken jaarlijks gebruik van deze digitale, gestandaardiseerde en uniforme veiligheidsinstructies. Volgens productmanager Coosje Vink – Roetman van de ontwikkelaar en producent eX:plain blijft het aantal gebruikers de laatste jaren vrij stabiel. “We willen het draagvlak in de bouwsector verder vergroten, de controle op GPI-certificaten aanscherpen en verder groeien. Met name in het mkb is nog een wereld te winnen. Het uiteindelijke hoofddoel is het (verder) vergroten van het veiligheidsbewustzijn.”

Zelfde kernboodschap, andere beelden

Elk jaar brengen eX:plain, SSVV en de Governance Code Veiligheid in de Bouw een update uit van de GPI om de kennis en inzicht van gebruikers op te frissen. De laatste 6.0 versie herbergt een aantal veranderingen. “De kernboodschap blijft hetzelfde, maar we gebruiken nieuwe praktijksituaties en nieuwe vragen. We kregen onder andere terug van de gebruikers dat er te weinig diversiteit in de uitlegvideo’s te zien was. Daarom zijn er in deze versie onder andere meer vrouwen te zien.” In de meest recente versie 6 (2023-2024) zijn zestien nieuwe praktijkvideo’s in de GPI gezet.

Lees het complete artikel in De Aannemer (Marcel van Rijnbach)

Lees alles over de Generieke Poortinstructie (GPI)

GPI video 2023


Meer berichten over GPI

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.