• Actueel
  • ‘Wees zuinig op jezelf!’ Ninke Lansink Rotgerink - RVB

‘Wees zuinig op jezelf!’ Ninke Lansink Rotgerink - RVB

vb directeur vallen van hoogte

Directeur Vastgoed Beheer Ninke Lansink Rotgerink (Rijksvastgoedbedrijf)

Vallen van hoogte is één van de vijf grootste veiligheidsrisico's in de bouw. Hoewel het aantal ongevallen tijdens werken op écht grote hoogtes meevalt, gebeuren er nog steeds veel ongevallen met struikelen en vallen op lagere hoogtes.

Wist je dat 78% van de valongevallen onder 2,5 meter plaatsvindt? Directeur Vastgoed Beheer Ninke Lansink Rotgerink erkent het probleem: ‘Vallen van hoogte is één van de grootste risico’s in de bouw. We denken hierbij nog te vaak aan vallen van grote hoogtes. Terwijl dat bij de meeste ongelukken de hoogte heel klein is. In sommige gevallen zorgen deze ongelukken voor letsel dat misschien zelfs blijvend is.’

Bewustwording

Om meer bewustwording te creëren is het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) samen met meerdere bedrijven en organisaties betrokken bij een landelijke campagne. De actie wijst op de risico’s en laat zien wat je zelf kunt doen om ongevallen te voorkomen. Door te werken aan verbeteracties geeft het RVB het goede voorbeeld. Ninke: ‘Zorg altijd dat de veiligheid van je project en je eigen veiligheid goed geregeld is en neem geen risico. Ook niet om je werk sneller te kunnen doen. Ga in gesprek als je twijfelt. En behalve zuinig op jezelf zijn, vind ik dat we ook zuinig op elkaar moeten zijn. Als je ziet dat iemand in een onveilige situatie werkt, kijk dan niet de andere kant op maar ga het gesprek aan en los het samen op. Als het nodig is, haal je er iemand bij. Dat is nooit overdreven; dat heet “veilig”. We willen toch dat iedereen veilig kan werken? Daaronder vallen naast collega’s van het RVB ook de mensen van onze leveranciers en aannemers.

Neem geen risico

Om het aantal valongevallen omlaag te brengen, moet er iets veranderen aan de manier van werken in de bouw. Te vaak wordt er voor bepaalde activiteiten een trapje of opstapje gepakt, terwijl er veiligere middelen zijn, zoals een rolsteiger. Maar dan moet je daar wel in de werkvoorbereiding over na hebben gedacht en bedenken dat dit misschien duurder is. Volgens Ninke moet ook onze beleving van veilig werken veranderen: ‘Nog te vaak denken we dat vallen iets is wat bij anderen gebeurt. Als het al honderd keer goed gegaan is, waarom zou je dan bijvoorbeeld een randbeveiliging plaatsen? Je moet niet willen wachten op die ene keer dat het misgaat. Daarom wil ik het hier graag van grote hoogte en luid roepen: ‘Wees zuinig op jezelf en op anderen!”

Meer informatie

Kijk hier als je wilt weten wat jij kunt doen om valgevaar te verminderen? 


Meer berichten over valgevaar

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.