• Actueel
  • 'Met een onderwerp als veiligheid zijn we nooit klaar', Jan de Ruiter - VolkerWessels

'Met een onderwerp als veiligheid zijn we nooit klaar', Jan de Ruiter - VolkerWessels

IMG 5925 Jan de RuiterBestuurder aan het woord: Jan de Ruiter, Voorzitter Raad van Bestuur, VolkerWessels

'Ik werd gevraagd om door middel van een artikel een bijdrage te leveren aan deze nieuwsbrief ‘Veiligheidsgedrag in Aanbestedingen’. Natuurlijk werk ik daar als Raad van Bestuurslid van VolkerWessels en ook portefeuillehouder Veiligheid graag aan mee.

Met een onderwerp als veiligheid zijn we nooit klaar. Iedere dag opnieuw moeten we werken aan en aandacht hebben voor hoe we onze bouwplaatsen nog veiliger kunnen maken. Met vier fatale ongevallen in onze sector in het eerste kwartaal – waarvan een bij ons eigen bedrijf – is de noodzaak tot verdere verbetering helaas wederom aangetoond.

Een veilige werkomgeving van levensbelang

Deze ongevallen tonen aan dat een veilige werkomgeving letterlijk van levensbelang is. Een veilige werkomgeving draagt bij aan de bescherming van het belangrijkste kapitaal van onze organisaties in de Bouw en Infra: de medewerkers die onze projecten in weer en wind mogelijk maken. Juist de omgeving waarin onze medewerkers werken, zijn in mindere of meerdere mate gevaarlijk, met risico's zoals vallen van hoogte, aanrijdgevaar en beknelling. En dus is continue aandacht voor veiligheid een absolute vereiste.

Verbeteren van veiligheidsgedrag

Wat mij betreft speelt het verbeteren van het veiligheidsgedrag in onze branche – van opdrachtgever tot aan onze onderaannemers en leveranciers - een voorname rol bij het voorkomen van ongevallen. Initiatieven zoals Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van de Governance Code Veiligheid in de Bouw dragen bij aan het verbeteren van de veiligheidscultuur in alle lagen van onze keten. We zien door de jaren heen dat dit zijn vruchten afwerpt: we werken als branche steeds beter samen, de meldcultuur verbetert en veilig werken is bespreekbaar.

Daarbij wil ik wel aantekenen dat dit een inspanning is die wij allemaal in de bouw moeten leveren. Die verplichting rust dus niet op alleen de grotere bedrijven maar ook op de overige partijen en ongeacht of dit binnenlandse of buitenlandse aannemers zijn. Mijn oproep is dan ook dat iedereen het gedachtengoed van de GCVB onderschrijft en naleeft.

Veilig gedrag begint bij onszelf

Veilig gedrag begint bij onszelf. Om die reden hebben wij alle ruim 17.000 medewerkers van VolkerWessels gevraagd zich te gedragen als een Veiligheidsleider. Het woord zegt het al, het gaat om gedrag! We benadrukken dat we niet te veel (alleen) vertrouwen op schema’s en treden op een ladder.

Regels en afspraken zijn er om na te leven, gezond verstand is er om te gebruiken. Blijf ondanks alle afspraken en plannen dus altijd zelf nadenken of je veilig werkt en/of jouw medewerkers veilig aan de slag kunnen.  En bij twijfel niet inhalen: we werken veilig of we werken niet!'

Lees de complete Nieuwsbrief ViA


Meer berichten over ViA

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.